Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk dig ett livsmedel som dödar några tusen

Annons

Tänk dig att någon introducerar ett nytt livsmedel i Sverige. Det blir snabbt en försäljningssuccé. Men så upptäcks att folk dör av det. Ungefär 2000 dödsfall per år i direkta diagnoser, enligt Socialstyrelsen. Det hade snabbt införts ett totalförbud och oppositionen hade frågat regeringen varför den inte hade agerat tidigare.

Två av tre svenskar vill ha kvar Systembolagets försäljningsmonopol, enligt Sifo.

Siffrorna ovan är på riktigt. Och det handlar om något som vi köper för att stoppa i oss, närmare bestämt alkohol. Socialstyrelsen bedömde att 1483 män och 467 kvinnor dog i en alkoholrelaterad diagnos år 2014. En studie från 2009 säger att det totala antalet döda på grund av alkohol var kring 4 500 personer, om vi räknar med exempelvis olyckor.

Men att tala om alkoholens skador är uppenbarligen inte opportunt ens Folkhälsomyndigheten, alltså den myndighet som har ansvar för att på olika sätt föreslå åtgärder för bättre folkhälsa.

Men att tala om alkoholens skador är uppenbarligen inte opportunt ens hos Folkhälsomyndigheten, alltså den myndighet som har ansvar för att på olika sätt föreslå åtgärder för bättre folkhälsa. Det påpekar fyra företrädare för Alkoholpolitiskt forum i en debattartikel i Dagens Nyheter. En av dem är Lars-Axel Nordell, riksdagsledamot från Örebro för Kristdemokraterna. En annan är Barbro Westerholm (L). Hon var chef för Socialstyrelsen under en period då det var näst intill obligatoriskt att skriva in i regeringsförklaringen att alkoholen är vårt största sociala problem.

Att minska alkoholskadorna skulle inte bara innebära minskat lidande. Det skulle också förbättra samhällsekonomin. Ekonomen Anders Johnsson uppskattade alkoholens kostnader till 150 miljarder kronor år 2003. Det har knappast blivit mindre. Så redan ganska små minskningar av alkoholkonsumtionen skulle leda till miljardvinster.

Vi vet dessutom att våldsbrott är intimt förknippade med alkohol. Och det finns ett tydligt samband mellan sexualbrott och alkohol.

Vi vet dessutom att våldsbrott är intimt förknippade med alkohol. Och det finns ett tydligt samband mellan sexualbrott och alkohol.

I Sverige har vi trots allt ett bra utgångsläge. Enligt Sifo vill tre av fyra svenskar behålla Systembolagets försäljningsmonopol. Det finns ett stöd för balanserade åtgärder för att begränsa konsumtionen. Men varken ledande politiker eller Folkhälsomyndigheten verkar vara intresserade. Även i dag är alkoholen vårt största sociala problem.

Mer läsning

Annons