Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om du själv vore spionchef i en diktatur...

Tänk dig att du är chef för underrättelsetjänsten i en stormakt. För att göra det lite extra skrämmande utgår vi från att det är en diktatur. Typ Kina. Eller kanske Ryssland.

Annons
Lösgom med en plats för dold mikrofon. En burk med batterier för dolda mikrofoner. Men det är ingenting jämfört med vad underrättelsetjänster kan åstadkomma med dagens teknik.

Du sitter där och grubblar över hur den nya tekniken kan användas för att helt enkelt ha bättre koll på medborgarna.

Du sneglar lite avundsjukt på Nordkorea som sedan många år har detaljerad kontroll över de egna medborgarna, med hjälp av gammaldags analoga metoder.

Du sneglar lite avundsjukt på Nordkorea som sedan många år har detaljerad kontroll över de egna medborgarna, med hjälp av gammaldags analoga metoder. Allt från tortyr till att utländska besökare plågas med efterhängsna guider som håller koll så att de inte i onödan kommer i kontakt med vanliga nordkoreaner. Östtyskland är ju en annan välkänd och "analog" diktatur. Där hade säkerhetstjänsten väl utvecklad teknik för att installera avlyssningsutrustning i hushåll. Och de hade hundratusentals mer eller mindre tvångsrekryterade "informatörer" som spionerade på grannar, arbetskamrater och till och med på sina nära och kära. Det var enormt resurskrävande. Men vad gör man inte för att säkra framtiden för "arbetar- och bondestaten"?

Men de där metoderna verkar ju lite förlegade. Ja vad ska vi tänka oss? En mer effektiv metod för att hålla koll på folk.

Säg att du obemärkt skulle kunna fästa en liten manick som varje person därmed bär med sig, vart hon än går. Via en GPS kan du hålla koll på exakt var personen befinner sig. Ja, det kan i och för sig slå fel på några meter. Men det kommer snart nya satelliter som är mer exakta.

Jahapp, då vet du alltså var alla människor befinner sig. Praktiskt för att bekämpa "vanliga" brott, men framför allt så vet du därmed var exempelvis regimkritiker befinner sig.

Jahapp, då vet du alltså var alla människor befinner sig. Praktiskt för att bekämpa "vanliga" brott, men framför allt så vet du därmed var exempelvis regimkritiker befinner sig. Du ser om några av dem träffas. Du ser när de träffar utländska journalister. När en regimkritiker reser, så kan du hålla reda på exempelvis var han eller hon befinner sig på flygplatsen. En liten larmsignal till flygplatspolisen och personen kan stoppas vid utgången, om du som ansvarig för "ordning och säkerhet" i diktaturen bedömer att personen är på väg mot ett "misstänkt" resemål.

På det här sättet kan du upprätthålla skenet av en viss frihet, samtidigt som du ändå håller koll på personen ifråga.

Hmm, vad kan vi göra mer? Vi kanske skulle koppla den där manicken till respektive persons fingeravtryck. Vilken grej!

Visst har du sett på fantasifulla deckare – allt från Mannen från Uncle och John Drake på 60-talet till den senaste James Bond-filmen. Men det här är ju ändå bättre!

Nu känner du dig inte längre som en tråkig byråkrat i spetsen för en underrättelsetjänst. Du får något euforiskt i blicken. Visst har du sett på fantasifulla deckare – allt från Mannen från Uncle och John Drake på 60-talet till den senaste James Bond-filmen. Men det här är ju ändå bättre! Du kan alltså hålla koll på var folk befinner sig. Du kan koppla det till deras fingeravtryck. Du kanske rent av kan kombinera det med att plocka in både filmsekvenser och bilder.

Ja, vad är nästa steg. Tänk om den där manicken rent av kunde känna igen folks ansikten? Nu har du svårt att hålla tillbaka din entusiasm. Då rusar till den politiskt ansvarige för "säkerhetstjänsten" som det av någon anledning kallas när regimer förtrycker sina egna, och berättar om dina idéer. Du vet att de kommer att tas emot med välvilja och tacksamhet.

Jaha, detta var en fantasi.

Nu är det snart julafton och du kanske är på väg att köpa den senaste mobilen – med GPS, en ännu bättre kamera och kanske till och med ansiktsigenkänning.

God jul!

Mer läsning

Annons