Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk på laglydiga vittnen!

Kronvittnen är inte någon bra idé. Det finns andra åtgärder som borde komma före, för en regering som vill bekämpa brott.

Annons

Idén med kronvittnen är att personer ska få strafflindring i utbyte mot att de berättar saker om allvarliga brott. Officiellt finns detta ännu inte. Inofficiellt finns det i Örebro. Vid slutpläderingen i rättegången om narkotikaförsäljning vid Örebro universitet sade åklagaren öppet att han låtit dem som köpt narkotika gå fria, för att sätta fast dem som sålt.

Det finns inte en vettig människa som inte vill se till att vi bekämpar brott mer effektivt. Men samtidigt: Att införa kronvittnessystem är att tumma på rättssäkerheten. Det är att köpa vittnesmål. Priset är ett mildare straff. Var så säker: Skickliga försvarsadvokater kommer att utnyttja det, för att ifrågasätta vittnesmålen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg sade i en intervju i Sydsvenskan att ”detta är ett typiskt exempel på när politiker kapitulerat inför problemet men försöker visa dådkraft”. Precis så!

Det finns annat att göra för att göra det lättare att sätta fast brottslingar. Fortfarande är till exempel skyddet för vanliga vittnen undermåligt. Laglydiga människor som blir vittne till allvarliga händelser och är beredda att berätta om detta i en domstol, lämnas alltför ofta i sticket. En kvinna skulle vittna mot ett kriminellt gäng i Eskilstuna. Hon lämnades i ett väntrum, tillsammans med gängmedlemmarnas kompisar.

I det här fallet hade kvinnan blivit lovad ett visst skydd, till exempel att hon skulle mötas av en polis vid rättegången.

Även om det inte finns någon konkret hotbild kan det ta emot att vittna.

Men att förbättra vittnesskyddet är konkret och besvärligt. Det kräver resurser. Det är bekvämare att ändra i en lag och införa kronvittnen.

Men vilken prioritering är det då som lagstiftaren gör: De vittnen som själva har gjort sig skyldiga till brott prioriteras högre än de vittnen som inte har gjort sig skyldiga till brott.

Mer läsning

Annons