Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänka sig, nu håller vi med hovet

Vid lunchtid på lördagen gick Expressen ut med nyheten att prinsessan Madeleine rest till USA. Expressen visste rent av att Madeleine verkade opåverkad av den senaste tidens händelser. Hur tidningen nu kunde bedöma det ...

Annons

Bara någon timma senare blev det officiellt: Madeleine och Jonas Bergström går skilda vägar.

Dessförinnan har vi fått veta den ena detaljen efter den andra om relationen.

En påstådd otrohetsaffär. En påstått tvärilsken kung.

Aftonbladets politiska reporter Lena Melin rådde Madeleine att riva upp förlovningen. Jo, du läste rätt. Det var inte Aftonbladets kändisreporter eller Aftonbladets kungareporter, utan Aftonbladets politiska reporter.

Vad som är sant eller inte är svårt att avgöra. Källorna är ofta vagt angivna.

Men låt oss för en stund ändå anta att varenda detalj stämmer. Då är det kämpigt för de inblandade. Och säljande är det naturligtvis.

Kvinnan som sägs ha haft en affär med Jonas Bergström säger i en intervju att hon tycker synd om Madeleine. Är det i så fall höjden av hänsyn att berätta om saken i en veckotidning?

Orsaken till att det säljer är att berättelsen är vardaglig. Om vi bortser från att Madeleine lever en lyxtillvaro, är otrohetsaffärer något som vi alla har hört om i vår omgivning.

Eftersom Madeleine hör till kungafamiljen har hon i praktiken ett offentligt uppdrag. Vad hon gör, vilka evenemang hon deltar i, har betydelse. Vi kan tycka att det är hur fel som helst att en person föds in i ett uppdrag. Men det är så riksdagen har bestämt.

Det är uppdraget som ska granskas, inte hennes privata relationer. Jo vars, om hon skulle få för sig att umgås med medlemmar i Bandidos eller Hells Angels får hon nog stå ut med att även de privata relationerna granskas.

Men nu handlar det om en ren familjeangelägenhet. Inget som Aftonbladets politiska reporter borde ha en åsikt om.

Ofta har vi på ledarplats polemiserat mot kungen och hovet. Och det tänker vi fortsätta med. Men just den här gången kan vi hålla med hovet: Prinsessan Madeleine borde lämnas i fred.

Mer läsning

Annons