Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar vuxna detta på allvar?

Om du ser två skolungdomar som slåss. Vad är din första tanke? Är det: Varför ingriper ingen? Eller är det: Så där gör ju barn?

Annons

I februari misshandlades en 18-åring på Virginska skolan, så till den milda grad att personen fick tre tänder utslagna. I Örebros skolor polisanmäls ungefär tre fall av våld varje månad på gymnasieskolorna.

Skolverket har en utförlig statistik över våld och hot från 2009. Ja, just det – 2009! Statistiken är alltså snart sex år gammal. Det säger något om hur frågan prioriteras.

Det finns knappast några genvägar för att komma till rätta med det här. Det krävs vuxna som ser vad som händer. Den som inleder ett bråk ska veta att något kommer att hända.

Men det finns också något i attityden när det gäller barns våld som utan alla vuxna borde fundera över – inte bara personal i våra skolor. Det handlar om hur mycket som finns kvar av den föråldrade attityden som säger att det inte är så allvarligt om barn eller ungdomar ryker ihop. Och här sker det också en märklig könsuppdelning. Hur ofta har du till exempel hört att ”pojkar är ju sådana”?

När barn och ungdomar slåss är det visserligen inte okej – men ändå inte så farligt. Det är ju något annat om två berusade män i 50-årsåldern skulle ryka ihop med varandra på Stortorget. Visserligen är det ju ofta så att det är just män som slåss. Men ingen skulle hävda att ”så där går det ju till” mellan medelålders män, även om just berusade män faktiskt står för en stor del av våldet. Det blir snarare ett argument för att ingripa, inte ett argument för att vifta bort problemet.

Alltså: Någon gång mellan förskoleåldern och 50 så blir vi mer restriktiva till våld. Någon gång mellan förskoleåldern och 50 så övergår vi från att betrakta slagsmålet från något som liksom bara händer, till att vi ser det som en misshandel som ska polisanmälas.

Att det sker ungefär tre polisanmälningar per månad om händelser som inträffat vid Örebros gymnasieskolor, är ett tecken på att en attitydförändring är på gång. Men det tar tid.

Mer läsning

Annons