Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi Örebro – Sundsvall

Behöver du åka från Örebro till Sundsvall? Ring polisens taxi-service.

Annons

Det finns naturligtvis ingen sådan, en taxiverksamhet inom den svenska polisen. Men handräckningarna inom polisen har liknats med just taxiservice, eftersom polisens uppdrag ofta går ut på att transportera folk mellan olika platser. En psykiskt sjuk person behöver köras till USÖ, En fånge måste köras från ett betongförvar till ett annat.

Kronofogden har fattat beslut om vräkning eller så är det Migrationsverket som önskar hjälp med en utvisning. Uppgifterna kan se ut på alla tänkbara sätt, men de kräver alla polisens insatser och plånbok. Det finns en risk att handräckning blir en rutin, där svenska myndigheter tycker att det är smidigare att be polisen om assistans än att avsätta egna resurser.

Självklart ska polisen finnas till hands när det finns ett hot om våld eller om det är ett uppdrag som medför en säkerhetsrisk. Men det får inte bli så att svenska myndigheter skickar ut begäran till polisen slentrianmässigt. Ted Esplund, biträdande chef på Örebropolisen, och många med honom, har flaggat för den är utvecklingen i flera år. Systemet utnyttjas och felanvänds- och resultatet blir ett enormt resursslöseri för en poliskår som redan springer i motvind.

Polisens uppdrag är tydligt: Att motverka brott och upprätthålla säkerheten. Är det då rimligt att avsätta två polismän och en bil för att transportera en person från Örebro till Kalix? Skulle inte de här resurserna kunna läggas på bättre saker?

Den enkla lösningen vore att bara ändra på lagen, så att polisen kan motsätta sig den här typen av resurstörstande sidospår.

Men om inte polisen utvisar, vräker och transporterar, vem eller vilka gör det i dess ställe? När det gäller att köra fångar så skulle det kunna skötas av kriminalvården eller vaktbolag. Men då måste vi också ta diskussionen om vem eller vilka som har laglig rätt att använda våld i samhället ,som i dag tillskrivs polisen.

Frågan om handräckning måste behandlas på högre höjd. Men hur länge kan egentligen en fråga beredas på departementet utan att något händer?

Mer läsning

Annons