Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorismens ideologi

Annons

En man sprängde sig själv till döds i Stockholm mitt under julhandeln.

Nu har fem personer gripits, misstänkta för att planera ett attentat mot tidningen Jyllands-Postens kontor i Köpenhamn. Fyra av dem är bosatta i Sverige. Tre är svenska medborgare.

Bilden kan förändras under utredningen. Men det är skrämmande: personer som planerar att attackera ett tidningshus, med syftet att döda så många som möjligt av tidningens medarbetare.

Sådan är terrorismen. Den är urskillningslös. Om du befinner dig i Stockholm för att julhandla är du en fiende. Råkar du arbeta på en viss tidning, är du en fiende. Och detta alldeles oavsett vad du har för trosuppfattning, vem du är eller vad du har gjort.

Ett annat inslag i terrorismen är att den strävar efter att skärpa motsättningar. Och visst är det märkligt att vi på den punkten kan se stora likheter mellan marxistiskt präglade terroristgrupper på 70-talet och de terrorister som påstår att de slåss för islamiska ideal. Syftet är att provocera fram en konflikt som ska få ”massorna” att vakna. Antingen för att störta det kapitalistiska samhället eller för att upprätta något diffust islamiskt rike. Det är terrorismens ideologi.

Men svenska muslimer som är ute på stan, skulle knappast uppskatta att bli sprängda i luften.

Kampen mot terrorism måste följa två spår samtidigt.

Å ena sidan effektivt polisarbete för att sätta fast de personer som kan tänka sig att ta till våld i politiska syften. Det må sedan vara islamistiska terrorister eller nynazistiska grupper. För bara någon månad sedan presenterade Säpo en rapport om radikal islamism som gav en nyanserad bild av läget. Det kan röra sig om ett par hundra personer som sympatiserar med våldsam islamism.

Å andra sidan slå vakt om det öppna samhället. Pressfrihet. Religionsfrihet. Yttrandefrihet. Och inte minst rättsstaten – ingen ska dömas förrän det finns övertygande bevisning. Bryter vi mot dess principer får terroristerna som de vill. Det ska vi inte bjuda på.

Mer läsning

Annons