Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorister avskyr tolerans

I veckan stod president Barack Obama framför en vajande amerikansk flagga.

Annons

Han pratade om läget i världen, om extremism och islam, två ord som alltför ofta används som synonymer.

”Vi är inte i krig med islam utan med människorna som har perverterat islam”, sade presidenten och låste fast blicken i kameran. Budskapet var slagkraftigt: Vi måste bryta cirkeln av hat, det är det enda sättet att bekämpa terrorismen.

Den senaste tiden har varit minst sagt turbulent – med terrorattacker i Paris, Sydney och Köpenhamn. Det har varit ett hårt uppvaknande och en påminnelse om att västvärldens trygga bakgård inte står säker mot extremism och terror.

Det är lätt att prata om terrorism som något som bara riktas mot just västvärlden – mot Londons tunnelbanesystem, World Trade Center eller en provokativ konstnär. Men av terrorismens dödsoffer är bara fem procent från länder i väst. Det är i tredje världen, i konfliktdrabbade länder som Nigeria. Afghanistan och Syrien som terrorismen skoningslöst slår sönder hela samhällen.

Även om våldsam extremism klär sig i olika kostymer så är grundprincipen densamma – attackernas syfte är att skapa ytterligare polarisering, ytterligare misstänksamhet mellan människor. Kärnan av islamiska statens idé är att dess perverterade tolkning av islam är den enda som gäller. Kristna, shiamuslimer och toleranta sunnimuslimer är fienden. De fördrivs eller mördas.

”Gå med i kampen mot våldsam extremism” uppmanade Obama världens politiska och religiösa ledare under sitt tal. Tillsammans måste vi göra motstånd och arbeta för en förändring”. Han har en poäng med att fokusera på positiva värden, på gemenskap och öppenhet för olikheter.

Extremism handlar ofta om att inte acceptera just olikheter. Ett idealsamhälle ska skapas, där det inte finns några ”avvikare”.

USA är ett land som är uppbyggt av olikheter. Landet är fullt av just ”avvikare”. Där har vi något att lära av USA.

Mer läsning

Annons