Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för att tänka först

Mitt råd till svenska folket är att ha tålamod med demokratin och inte dra förhastade slutsatser. Så sa Fredrik Reinfeldt på en presskonferens i går.

Annons

Statsministern gjorde en markering i all den turbulens som råder efter sprängdådet i Stockholm.

Det som skedde mitt under julruschen rubriceras som terrorbrott. En man sprängde sig själv till döds. Kort dessförinnan exploderade gasoltuber i en parkerad bil i närheten. Både Säpo och nyhetsbyrån TT fick innan dåden ett mejl med ljudfiler som uppgav att det var ”dags att slå till”.

Polisen och Säpo håller tillbaka och hänvisar till att utredningsarbetet måste ta sin tid. Massmedia jagar efter uppgifter. I tomrummet mellan myndigheternas tigande och allmänhetens rättmätiga vilja att få veta allt nytt uppstår mängder av spekulationer.

Där är vi nu. Med tiden kommer det att klarna, om myndigheterna gör det de ska. Fredrik Reinfeldt må låta tråkig, men han har rätt i sin uppmaning.

Utrikesminister Carl Bildt visade inte upp samma statsmannaskap när han innan brottsrubriceringen var klar gick ut på sin blogg och kallades sprängdådet ett ”terrorattentat”. Han borde lära av sin chef.

Ett misstänkt terrorattentat i Stockholm skakar om den svenska självbilden, en ny sorts ondska visar sig. Häpnad blandar sig med skräck på samma sätt som morden på Olof Palme och Anna Lindh, två osannolika händelser som verkligen ägde rum.

Om kopplingen mellan mejlet till Säpo och TT bekräftas fullt ut så motiverar den misstänkte gärningsmannen sitt brott med politiska ställningstaganden. Han valde dödligt våld på grund av svenskarnas tystnad runt konstnären Lars Vilks Muhammedteckningar och den svenska närvaron i Afghanistan.

Mycket tyder på att mannen agerat på egen hand. Bomben som dödade honom själv är relativt enkel att tillverka. Gasoltuberna i bilen orsakade bara begränsade skador.

Om mejlet till Säpo och TT verkligen var avsänt av självmordsbombaren så förklarar mannen sitt agerande med att han slår mot islams fiender. Det är en helt självpåtagen martyrroll. Samtliga företrädare för svenska muslimer fördömer kategorisk detta brott.

Vi lär få veta mer om vansinnesdådet. Under tiden gäller det att ha tålamod.

Mer läsning

Annons