Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till försvar för agendan

Annons

Mer än sex av tio danskar anser att invandringspolitiken spelar en stor roll för hur de kommer att rösta i höstens val till Folketinget. Det är överraskande högt, säger valforskaren Johannes Andersen vid Ålborgs universitet, till Berlingske Tidende, som beställt undersökningen.

Dansk folkeparti har genom sin ihärdig argumentation helt uppenbart lyckats med att etablera invandringen och invandrarna som ett avgörande politiskt stridsområde. De danska väljarna lönade partiet genom att vid valet 2007 ge det nästan 14 procent av rösterna Den danska regeringen är beroende av Dansk folkeparti för att kunna regera.

Att så många danskar tycker att invandringspolitiken är viktig är inte samma sak som att de sympatiserar med Dansk folkeparti. Men partiet har ändå vunnit en viktig seger i slaget om själarna, genom att etablera invandringspolitiken i toppen på den politiska dagordningen.

Samma tydliga trend märks i Frankrike. Där laddar politikerna om för presidentvalet nästa år. Den sittande högerpresidenten Nicolas Sarkozy attackeras från många håll. Han är i hög grad ifrågasatt av de egna. Det yttre hotet kommer inte längre från gamla ärkefienden Socialisterna, utan från högerpopulistiska och främlingsfientliga Front National.

För några veckor sedan fick Front Nationals nya ledare Marine Le Pen flest sympatier i en opinionsundersökning inför presidentvalet. Sarkozys strategi sedan länge är att möta högerattacken genom att skärpa det egna partiets invandringspolitik. Hittills visar fransmännen att de föredrar originalet framför kopian.

Partier i andra länder måste lära av både den franska och den danska erfarenheten. De andra partierna har ingenting för egen del att vinna genom att snappa upp främlingsfientlig retorik och snygga till den lite. De enda vinnarna på dessa hopkok är de partier som lever på att göra skillnad på folk efter nationalitet och blundar för individerna och sociala mönster.

I höstens val fick Sverigedemokraterna 5,7 procent av riksdagsrösterna. Ett skäl till detta relativt låga tal är att svenskar inte rankar invandringspolitiken högre än plats sex. Mycket viktigare är jobb, sjukvård, miljö, utbildning och ekonomi. Den tabellordningen ska vi alla vara aktsamma om.

Mer läsning

Annons