Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till försvar för Kent Ekeroth!

Annons
Inte det värsta. Det är trots allt inte järnröret som är det värsta med Kent Ekeroth. Arkivfoto: Anders Wiklund/TT

Jag vill gärna försvara Kent Ekeroth och hans familjemedlemmar – mot hans egna djupt auktoritära idéer. Kent Ekeroth hör till de slafsiga Sverigedemokraterna. Det är Kent Ekeroth som har ett konto för att stödja den rasistiska sidan Avpixlat. Han har nu föreslagit att svenska myndigheter ska börja registrera människors nationalitet. Det är med ett underförstått beklagande han konstaterar att ras inte får registreras, enligt svensk lagstiftning. Men så konstaterar han att det går att komma förbi det ”problemet” genom att i stället registrera nationalitet.

Och som av en ren tillfällighet kommer detta samtidigt som riksdagens vice talman Björn Söder har uttalat att judar och samer inte är svenskar. Björn Söders tes är att om det blir för många av sådana ”främmande” inslag, så hotas demokratin. Uttrycket demokrati handlar alltså inte så mycket om rätten att säga sin mening (utom för de egna anhängarna), utan mer om att hålla ”främmande element” borta.

Kent Ekeroth själv har för övrigt betecknat judarna i Sverige som ”nyttiga idioter för muslimerna” och ”hjärntvättade på svenskt manér”. Judarna i Sverige är alltså ett lydigt redskap för den stora muslimska konspirationen. Ologiskt om vi ser till att han själv är av judisk börd. Logiskt om vi tittar på Sverigedemokraternas nazistiska förflutna.

Kent Ekeroths mormor och mamma kom till Sverige från Polen. Hans mamma dömdes för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. För min del är det så här: Efter avtjänat straff är du välkommen tillbaka till samhället. Skaka av dig smutsen och börja på nytt! Och dina släktingar – eller personer av samma nationalitet, av samma religion eller samma politiska åskådning – ska inte behöva stå ut med att klumpas ihop med dig bara för att du har begått ett brott. Kollektiva bestraffningar är förkastligt i ett rättssamhälle.

Men i Kent Ekeroths motion sägs att myndigheterna ska hålla reda på vilket land du kommer från, även om du har blivit svensk medborgare. Och är du son eller dotter till en utländsk medborgare, typ Kent Ekeroth, ska myndigheterna också hålla koll på det. Det är, enligt Kent Ekeroth, nödvändigt för att ”förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit svenskt medborgarskap”.

Vi skulle ju kunna utvidga det här. Om vi hade register över politiska åsikter, skulle det vara intressant att jämföra det med domar om ”hets mot folkgrupp” för att se om SD-anhängare är överrepresenterade. Men nej, det är ändå fel. Alltid! För alla typer av åsikter!

Det är den gamle nazisten Per Engdahls idéer som framträder i Kent Ekeroths motion. Före sin död 1994 sade Per Engdahl till sina anhängare att de skulle lägga av med att tala om hotet från främmande raser. Det är bättre att hota med främmande kulturer, ansåg han. Det är – som sagt – med en viss motvilja som Kent Ekeroth accepterar att ras inte får registreras. Men han vill registrera nationalitet, för att kunna spåra främmande kulturer i Sverige. Exakt i enlighet med Per Engdahls idéer. Det är trots allt inte järnröret som är det värsta.

Lars Ströman Politisk redaktör

Mer läsning

Annons