Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåtet att bomba Syrien

Annons

Formellt blir det vapenvila i det syriska inbördeskriget i dag. Chansen att det blir verklig fred är liten. Det mesta talar för att Assads regim tänker fortsätta striden.

På måndagen sköt syriska trupper med automateld in i Turkiet. Fem personer skadades. Enligt uppgift fortsatte syriska trupper att skjuta in över gränsen på onsdagen. Syriska trupper har dessutom skjutit över gränsen till Libanon och bland annat dödat en tv-fotograf. Sådana handlingar är ett hot mot grannländernas säkerhet.

Skotten in i Turkiet var ett väpnat angrepp mot ett Nato-land.

Därmed förändras det folkrättsliga läget. Turkiet har rätt att försvara sig. I Nato gäller principen att ett angrepp mot ett medlemsland ska betraktas som ett angrepp mot alla.

Dessutom finns ett avtal mellan Syrien och Turkiet som uttryckligen säger att turkiska trupper har rätt att gå in på syrisk mark för att avvärja hot mot Turkiet. Det låter kanske konstigt. Men Turkiet hade hotat att invadera Syrien, om den syriska regimen inte upphörde med att stödja PKK-gerillan. Då gick Syrien med på att avsluta stödet till PKK – och ett avtal som reglerade säkerheten mellan de två länderna undertecknades.

Det finns en proportionalitetsprincip i folkrätten. Några skott in i Turkiet är knappast ett tillräckligt skäl för att invadera Syrien, erövra Damaskus och störta den sittande regimen i landet. Men skotten som sköts in i Turkiet utgör ett skäl att skärpa tonen mot regimen i Syrien, att öka trycket på Assads regim.

Ryssland och Kina har hittills utnyttjat sitt veto i FN:s säkerhetsråd för att skydda regimen i Syrien. Men genom att skjuta in i Turkiet har den syriska regimen öppnat för åtgärder från Turkiets och Natos sida som inte kräver något särskilt beslut av FN:s säkerhetsråd.

Mer läsning

Annons