Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till landsbygden

Nu börjar kampen om landsbygdens väljare. Näringsminister Annie Lööf lovar 2,8 miljarder mer under sju år till landsbygden.

Annons

En del av pengarna kommer att användas för att bygga ut bredband. En del kommer att användas för att stödja service av typen lanthandlare och bensinstationer. De nya satsningen är tänkt att träda kraft redan i år. Den kommer att ingå i regeringens vårproposition som presenteras i riksdagen den 8 april.

Det var ingen tillfällighet att Annie Lööf fick hålla pressträffen själv. Inga andra partiledare från Alliansen stod bredvid och stal uppmärksamheten. Det är livsviktigt för Alliansen att Centerpartiet och Kristdemokraterna blir kvar i riksdagen. Då måste de båda minsta allianspartierna få eget spelutrymme.

I januari förra året fick Annie Lööf avbryta sin semester i Thailand för att det hade uppstått ett inre uppror mot ett förslag till idéprogram som innehöll nymodigheter som avskaffad skolplikt och öppningar för månggifte. Hon kom hem och dödade några av de vildaste förslagen i programförslaget.

Nu återvänder Centerpartiet till sina rötter på landsbygden. Då räcker det inte att vända sig till bönder och jägare, genom att verka för mer vargjakt. Centerpartiet måste också vända sig till metallarbetare, civilingenjörer, sjuksköterskor och andra grupper som bor i en villa på landet. Personer som har ett intresse att lanthandeln blir kvar, att det finns någonstans att tanka bilen och att bredbandsuppkopplingen inte havererar när det är dags att sätta sig vid datorn och betala räkningarna.

400 miljoner kronor per år är inte särskilt mycket pengar i en statsbudget. Men Centerpartiet kan presentera en satsning på landsbygden som slår Socialdemokraternas.

Och i helhetsbilden ingår att staten och EU tillsammans satsar 36,1 miljarder kronor på landsbygdsutveckling i Sverige under en sjuårsperiod. Men vi kommer säkert att få se fler utspel från Centerpartiet som riktar sig till landsbygden.

Mer läsning

Annons