Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuven grips nog inte

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Långhelg. Många reser till släktingar och vänner. Andra åker till sina sommarbostäder för att börja göra husen klara för en flitigare användning nu när våren, trots en del bakslag, gör sig påmind.

Många villor och lägenheter är därmed övergivna, vilket dessvärre innebär att några familjer kommer hem på måndag bara för att mötas av synen att de fått påhälsning av tjuvar.

Det blir förstås en polisanmälan och besök av några konstaplar. Kanske kommer också en brottsplatstekniker för att samla bevis i form av exempelvis DNA och fingeravtryck.

Men att polisen verkligen ska kunna gripa någon misstänkt och få någon fälld för inbrottet är mer tveksamt. I Örebro län klarades bara fyra procent av de anmälda bostadsinbrotten upp under förra året.

Det är alldeles för dåligt. Den usla uppklarningsprocenten upprör allmänheten och generar polismyndigheten. Ineffektiviteten bidrar till att minska förtroendet för polisen, vilket inte alls är bra för tilltron till rättssamhället.

I Örebro län är polisledningen väl medveten om detta. Antalet brottsplatstekniker har fördubblats i ambitionen att hitta fler tjuvar. Det är bra, men inte tillräckligt. Även om uppklarningsprocenten så skulle fördubblas i år genom denna satsning, så är resultatet sämre än vad kollegerna i andra länder klarar av.

Detta tyder på att polisen i Sverige arbetar på ett sätt som inte är maximalt.

Då vissa polismyndigheter är bättre än andra på att klara upp olika typer av brott står det klart att det är de enskilda myndigheternas sätt att organisera arbetet som utgör skillnaden. Oviljan att lära av andras goda exempel är påtaglig.

Nyligen förslog Rikspolisstyrelsen att landets 21 polismyndigheterna ska slås samman till en. Det är ett bra förslag. Då kan det bästa arbetssättet införas i hela landet, vilket – i alla fall teoretiskt – bör leda till bättre resultat i form av högre uppklarningsprocent. Det blir också lättare för polisen att jaga tjuvar på turné. I dag drar de fördel av polisens bristande förmåga att arbeta över sina myndighetsgränser.

Men till dess att detta blir verklighet, gör nog de inbrottsdrabbade bäst i att inte ha några stora förhoppningar om att tjuven ska gripas och det stulna godset återbördas.

Mer läsning

Annons