Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Törs de släppa Breivik?

Annons

Massmördaren Anders Behring Breivik har en allvarlig psykisk sjukdom och kan inte dömas till fängelse för sina brott. Det är resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen. Han lider av paranoid schizofreni. Han skapade en självbild av sig själv som en riddare, med rätt att bestämma över liv och död. Han anser att han utförde dåden av kärlek till Norge. Med hjälp av internet skapade Anders Behring Breivik en sjuk och förvriden världsbild.

Rättegång blir det ändå. Den beräknas börja någon gång i april. Men om domstolen kommer fram till att Anders Behring Breivik är psykiskt sjuk står rättssamhället i Norge inför en prövning, där juridik ska kombineras med en bedömning av Breiviks själsliga hälsa.

När en person döms till rättspsykiatrisk vård i Norge ska vården omprövas vart tredje år. Om Anders Behring Breivik bedöms vara en fortsatt fara för samhället är det enkelt. Då är det fortsatt inlåsning som gäller – och så kan det hålla på tills han avlider. Men vad blir resultatet om Anders Behring Breivik efter tre, fyra eller fem års rättspsykiatrisk vård anses vara frisk? Ska han då friges? Ska han utanför fängelset kunna skriva sina memoarer – och få rejäla inkomster på att berätta sin historia?

Det vore stötande, både för de anhöriga till offren och för Norge.

Hur det än är med hans sjukdom så visste Anders Behring Breivik vad han gjorde. Han genomförde sprängdåden i centrala Oslo. Han mördade en efter en av de ungdomar som hade samlats på Utöya. Han har måhända en bisarr uppfattning om sig själv. Men han var inte omedveten om att han tog livet av andra människor. Han ringde till polisen med ett erbjudande om att ”kapitulera”. Han visste alltså att det han gjorde var olagligt.

Anders Behring Breivik måste naturligtvis få den vård och behandling som krävs. Norska staten har därtill en skyldighet att se till att hans säkerhet inte äventyras.

Men bör han friges den dag, då han betecknas som frisk? Ur moralisk synpunkt är svaret nej. Vad juridiken säger är en helt annan sak.

Mer läsning

Annons