Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Törs något parti satsa lokalt?

Annons

Förberedelserna för omvalet i Örebro den 15 maj fortskrider. Den kommande veckan, onsdag den 2 mars, går tiden ut för partier att anmäla att de ställer upp i valet. Även om det handlar om omval i en enda valkrets i Örebro så berör det många väljare. Cirka 27 000 röstberättigade motsvarar en medelstor kommun, så det är ingen liten organisation som behövs för att hålla ihop valet.

I Västra Götaland, där det också ska hållas omval, har partierna tömt sina kassor. De hoppas på ett extra stöd, och flera av partierna talar med sina respektive riksorganisationer för att få fram resurser att driva valrörelse. Mindre pengar gör att de måste lite mer till eget arbete.

Partierna är helt beroende av stöd från det offentliga. Där kan man tala om bidragsberoende. Inflödet av egna medel är minmalt. Det skiljer en del mellan partierna, några driver lotterier och samlar in pengar. Men det är på marginalen. Socialdemokraterna får betydande personellt stöd från LO-facken.

Det finns goda skäl att ha partistöd, men det är tankeväckande hur partiernas bas tunnats ut. Det är en långsiktig trend, pådriven av samhällsutvecklingen men också av egna val.

17 mandat att fördela i valkretsen gör att det behövs lite mer än fem procent för att få ett mandat. Förra valets siffror var det ett fåtal röster som avgjorde var det sista mandatet hamnade. Flera partier som endast har ett mandat befinner sig nära den nivån där de kan riskera att tappa mandatet. Det gäller både partier inom den blågröna-alliansen liksom hos de röda.

Tre av partierna – socialdemokraterna, kristdemokraterna och folkpartiet – gjorde ett bättre lokalt val än riksdagsval, även i den aktuella nordöstra valkretsen. Moderaterna som gick kraftigt framåt nådde ändå inte upp till rikssiffrorna i Örebrovalet 2010. Folkpartiet backade rejält, trots att partiet hade ordförandeposten i kommunstyrelsen. Det var ett dräpande betyg på hur väljarna uppfattat att man klarat det jobbet.

Sedan sist har ledningen i Örebros moderater byts ut. Det är en ny faktor som gäller. Annat, som förändringar i rikspolitiken, kan också spela roll. Valet blir första gången som den nya ledningen för socialdemokraterna betygsätts.

Förhoppningen är att lokala frågor och lokala politiker ska vara det som avgör. Om det blir så beror bland annat på hur partierna väljer att kampanja. Det är sannolikt att Örebro kommer att få besök av många ledande rikspolitiker veckorna före den 15 maj. Man tror inte på sig själv. Inget parti törs nog satsa på det unikt lokala. Det är synd.

Mer läsning

Annons