Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trevligare i Danmark

Annons

Danmark går till val den 15 september. Allt talar för att den politiska kartan kommer att ritas om. Den främsta förloraren blir det främlingsfientliga Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti har agerat stödparti åt regeringen sedan 2001. Partiet har drivit igenom den ena restriktionen efter den andra mot utlänningar.

Det har fått följder. Danskar som gifter sig med utländska medborgare väljer inte sällan att bosätta sig i Sverige i stället. Bilden av ett Danmark som riktar taggarna utåt blir inte särskilt lockande ens för en turist. Sommarturismen till Danmark minskar.

Det värsta är egentligen inte att Dansk Folkeparti har funnits i det danska folketinget, utan att flera av de andra partierna har försökt imitera Dansk Folkeparti i stället för att säga emot.

Nu verkar en vändning vara på gång. Det är inte bara så att opinionssiffror tyder på att oppositionspartierna år på väg att vinna. Företrädare för regeringspartierna försöker också att distansera sig från Dansk Folkeparti. Det har blivit en belastning att vara beroende av ett parti som vill stänga Danmark gentemot omvärlden.

För en tid sedan gick den danska regeringen med på att anställa ett antal tullare – och återupprätta någon form av gränskontroll. Det var en eftergift till Dansk Folkeparti. EU-kommissioen ifrågasatte på ett tidigt stadium om åtgärden är förenlig med EU:s fördrag. Utredning pågår. Varje gång en dansk minister reser till Bryssel för att förhandla om nya EU-lagar, kommer de andra ländernas företrädare att ha i bakhuvudet: ”Danmark, ja – det lilla landet i Norden som både vill vara med i EU – och inte”.

På måndagen gick Dansk Folkeparti ut med nya krav. Bland annat – ännu fler tullare.

Ett av regeringspartierna, de konservativa, har tydligt markerat sitt avstånd till Dansk Folkeparti. De konservativa vill bland annat öppna för mer arbetskraftsinvandring till Danmark.

För en tid sedan publicerade den danska veckotidningen A4 en opinionsmätning som visade 42 procent av danskarna anser att tonen i den danska invandringsdebatten har blivit för hård. 15 procent anser att tonen är för mjuk. Två av tre anser att just Dansk Folkeparti har för en hård ton mot invandrare.

Det är lite väl sent att etablerade partier efter tio år upptäcker att det kan vara en bra idé säga emot Dansk Folkeparti. Men bättre sent än aldrig. Kanske är Danmark på väg att bli ett trevligare land.

Mer läsning

Annons