Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trixa inte med budgeten

De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna tänker ge regeringen en näsknäpp.

Annons

Det handlar om brytpunkten för att betala statlig skatt. Egentligen borde de fyra partierna inte kunna komma överens i skattefrågan. Sverigedemokraterna stöder ett femte jobbskatteavdrag, de tre rödgröna är emot. Men genom att trixa lite, kan de fyra partierna agera gemensamt. De bryter ut förslaget om att höja brytpunkten för statlig skatt från övriga frågor.

Går det över huvud taget att göra så? Per Molander, som var med om att skapa budgetprocessen i början av 90-talet, säger att det är okej. Men Fredrik Sterzel, jurist och expert på budgetprocessen, säger att det inte är tillåtet.

Det faktum att två sakkunniga är oeniga borde få Socialdemokraterna att fundera en gång. Detta trixande äger rum enbart för att skapa en plattform för gemensamt agerande med Sverigedemokraterna.

Om det blir Socialdemokraterna som vinner valet 2014, blir det Stefan Löfven som får ett intresse av en fungerande budgetprocess. Då blir det Stefan Löfven som kommer att uppröras om oppositionspartier trixar för att bryta ut en enskild budgetfråga. Kom ihåg det!

När ”århundradets skattereform” genomfördes 1990-1991, var tanken att 15 procent av löntagarna skulle betala statlig inkomstskatt. Orsaken till reformen var inte att den dåvarande S-regeringen tyckte särskilt synd om dem som betalade mycket i skatt, utan att den dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt såg ett problem när en alltför stor del av en löneökning gick bort i höjd skatt. Det hämmar den ekonomiska utvecklingen.

De som förlorar mest på sämre tillväxt är de arbetslösa och de som har låga inkomster. Därför skulle nästan alla löntagare slippa betala statlig skatt. Det skulle bli mer lönsamt att arbeta mer och att vidareutbilda sig.

I dag är det 29 procent av löntagarna som betalar statlig skatt. Den skattereform som genomfördes av en socialdemokratisk regering är på väg att urholkas. Det borde bekymra Stefan Löfven.

Mer läsning

Annons