Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trycket på utbildningen

Annons

Om några veckor är det dags för en ny kull studenter att fira slutet på gymnasieskolan under allmän yra. Innan allvaret börjar.

Vägarna mot framtiden är många för dem som lämnar gymnasiet. Den som vill jobba kommer att få slita för att hitta arbete. Ungdomsarbetslösheten är hög. Det finns alldeles för få jobb, särskilt för de elever som inte valt yrkesprogrammen.

För många är högre studier både ett mål i sig och en nödvändighet för att får arbete. I april var det rekordmånga som gjorde högskoleprovet, bland annat i Örebro län. Antalet ansökningar till högskolan ökar också.

Sveriges förenade studentkårer avslutar i dag sitt fullmäktige som i år äger rum i Örebro. Visionerna och de konkreta kraven är många. I fredags var utbildningsminister Jan Björklund på plats. En självklarhet. Hans utbildningspolitiska budskap har mycket handlat om att öka kvaliteten och kraven i grundskolan och gymnasiet. Steg tre, högskolorna, är lika viktig. Det finns anledning för Jan Björklund att ta fasta på dem som kritiserar honom för att ”glömma” den högre utbildningen.

För det är här, på universiteten, som mycket av framtidens kvalificerade arbetskraft får de kunskaper som ska göra Sverige till ett konkurrenskraftigt land. Fler sökande till högskolan är bra, men inte nog. Kvaliteten på undervisningen är avgörande för att inte universiteten lika lite som skolan ska bli en förvaringsplats.

Högskolorna är en nationell angelägenhet, men också internationell. Förra året var det rekordmånga 27 00 svenskar som studerade utomlands, en mycket glädjande utveckling. Inte minst tvingar det den svenska högre utbildningen att tävla med kvalitet. Det är globalisering i sin bästa form.

I denna kosmopolitiska virvel finns även Örebro universitet – tack och lov.

Mer läsning

Annons