Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygg med styret 2040?

Bara två procent av svenskarna är ”helt trygga” med att äldreomsorgen kommer att fungera, rapporterar SVT:s Aktuellt.

Annons

Skrapar du lite på ytan är det en nyhet som är näst intill trivial. Tänk efter själv! Är du helt trygg med att dina barn eller barnbarn får en bra undervisning i skolan? Är du helt trygg med att Migrationsverket gör korrekta bedömningar när verket beslutar vilka personer som ska få stanna i Sverige? Är du helt trygg med att Carl Bildt sköter utrikespolitiken på ett bra sätt? Är du helt trygg med att polisen kommer att sätta fast brottslingen, om ditt hus utsätts för inbrott? Är du helt trygg med att EU hanterar jordbruksstödet på ett korrekt sätt?

Uppriktigt sagt: Ställer du frågan om svåra kontroversiella samhällsområden på det sättet är det nästan märkligt om en enda person svarar ja, oavsett vem som styr landet.

Det är mer intressant att fråga de personer som faktiskt tar del av äldreomsorgen. I Socialstyrelsens senaste mätning svarar de allra flesta att de är nöjda. 89 procent är av dem som får hemtjänst är ganska eller mycket nöjda. 83 procent av dem som bor på särskilda boenden är ganska eller mycket nöjda. Och bland de anhöriga till personer som bor på särskilda boenden är 89 procent ganska eller mycket nöjda med samarbetet med personalen.

Men även om 100 procent av dem som tar del av dagens äldreomsorg vore nöjda, ställs det ändå nya krav på äldreomsorgen. Antalet äldre personer med behov av äldreomsorg kommer att öka. Enligt professor Mats Thorslund kommer det att krävas en förstärkning av äldreomsorgen med 60 procent fram till år 2040, för att klara ungefär samma servicenivå som i dag. Det är ett antal mandatperioder fram till dess. Vi kan vara helt säkra på att varken Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven eller någon annan av dagens partiledare kommer att styra över äldreomsorgen år 2040.

Är du helt trygg med att regeringen som styr år 2040 kommer att föra en riktig politik? Förhoppningsvis inte!

Mer läsning

Annons