Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffast för Reinfeldt

Annons

Nej. Aldrig. Det svaret gav i går förre arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Frågan handlade om han köpt sex någon gång.

Sven Otto Littorin har hållit sig undan sedan hans personliga helvete brakade loss för en vecka sedan. Dagen efter hans avgång publicerade Aftonbladet uppgifter om att det fanns brottsmisstankar som ministern vägrat att kommentera. På lördagen kom så berättelsen om att den moderate toppolitikern köpt sex år 2006.

Trots att Aftonbladet inte hade någon kommentar från den anklagade själv, så svepte nyheten som en tsunami över landet. Alla media hakade på. Blåljusen gick på hos Moderaterna och i regeringskansliet. Statsminister Fredrik Reinfeldt höll på lördagen en andra presskonferens och medgav att han visste att regeringskollegan anklagats för sexköp. Det nämnde aldrig Reinfeldt på onsdagen.

I går kom så exministerns dementi i en mejl-intervju i Dagens Nyheter. Han nekar till att ha köpt sex.

Littorin-affären är ett politiskt och personligt drama. För exministern handlar det om heder och trovärdighet. Sexköp är ett brott. Eftersom brottet är preskriberat kommer någon rättslig prövning aldrig att ske. Ord står mot ord. Det är mycket möjligt att Sven Otto Littorin talar sanning. Det som belastar hans trovärdighet är att han för några år sedan avslöjades med en falsk universitetsexamen.

Just nu är det Aftonbladet som är i rejält blåsväder. Lördagens publicering byggde på en persons berättelse, utan andra källor. Trycket är hårt på Aftonbladet att ta fram nya uppgifter som belägger de tuffa anklagelserna. Annars riskerar tidningen att spränga sin egen trovärdighet i bitar.

Statsminister Reinfeldt är den tredje parten som nu känner glöden under fötterna. Han valde att inte säga hela sanningen vid sin första kommentar. Möjligen hade han dåliga rådgivare, men ansvaret är lika fullt hans. För en statsminister är trovärdighet avgörande.

Den närmaste tiden har också Fredrik Reinfeldt en annan framträdande roll, som ledare för Moderaterna och Alliansen i valrörelsen. I det jämna läge som råder mellan regeringsalternativen spelar förtroende en mycket stor roll. Reinfeldt har nu en resa framför sig att vinna tillbaka det försprång han hade framför Mona Sahlin. Det blir tufft.

Mer läsning

Annons