Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två partier står utanför

Annons

På onsdagen hölls den första partiledardebatten efter valet. Det blev tydligt att det finns tre politiska grupperingar i riksdagen, om vi graderar dem efter politisk makt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kunde i debatten konstatera att de fyra regeringspartierna har fått ökat väljarstöd, vilket är ovanligt i både Sverige och andra demokratier.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet befinner sig i ett mellanläge. De är oppositionspartier, men kommer att kunna utöva inflytande i vissa politiska frågor, när regeringen söker blocköverskridande lösningar. Statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte ett särskilt tack till Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand för överenskommelsen om den svenska Afghanistanstyrkan.

Och så har vi två partier som står utanför – som inte kommer att få något som helst inflytande under de kommande fyra åren. Och det är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiets Lars Ohly tog upprepade gånger upp den svenska styrkan i Afghanistan, bland annat i en vass ordväxling med Miljöpartiets Peter Eriksson. Därmed bekräftades bilden av Vänsterpartiet som det eviga oppositionspartiet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt körde på i sin vanliga och lågmälda stil. Men det ledde också till att han var för mycket av förvaltare och för lite ideolog. Han var den pragmatiske statsministern som kunde konstatera att Sverige har starka offentliga finanser, medan länder i vår omvärld tvingas skära i utgifterna. Det räcker inte som strategi för de kommande fyra åren.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gjorde sin debut i partiledardebatten. Han försökte framstå som en ansvarsfull del av det politiska etablissemanget. Mellan tjatet om invandringens fördärv hyllade han den svenska demokratin. Ja, han sade till och med att Sverige är ett fantastiskt land. Detta kommer från ett parti med tydliga rötter i nazismen.

När Sverigedemokraternas ungdomsförbund genomförde en konferens sjöng deltagarna nazistiska kampsånger. En av dem som var med vid konferensen var Jimmie Åkesson. Det skedde inte för tio år sedan. Inte för fem år sedan. Det var i januari 2009.

Mer läsning

Annons