Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två val med syndabockar

Annons

I dag ska fransmännen välja president och grekerna rösta fram en ny regering. Det är två val som kommer att påverka hela Europa.

I båda valen spelar invandringen en framträdande roll. I Frankrike har president Nicolas Sarkozy bland annat lovat att halvera den legala invandringen. Av egen övertygelse men också som ett sätt att locka nya väljare, de som röstade på Nationella frontens Marine Le Pen i den första valomgången för två veckor sedan.

Hans utmanare, Socialistpartiets François Hollande, har varit lite mer svävande på detta område. Hans kampanj har mer varit inriktad på återställare, till exempel att sänka pensionsåldern, den som Sarkozy höjde från 60 till 62 år. Hollande vill också omförhandla EU:s finanspakt.

Om Hollande blir president vill han börja röra om i ingångna avtal. Det lär skapa oro på EU-nivå. Ännu större oro finns för valutgången i Grekland. Här handlar det om stora skälvan.

Den sittande grekiska regeringen, ledd av teknokraten Lucas Papademos, lyckades förhandla fram en överenskommelse, med bland annat EU, om stöd för att får den havererade ekonomin på rätt köl. Priset var högt, sänkta löner, sänkta pensioner och höjda skatter.

I Grekland växer arbetslösheten och de som kan väljer att emigrera. En allmän känsla av hopplöshet och svek har manifesterat sig i låga opinionssiffror för de två stora etablerade partierna till vänster och höger, Pasok och Ny demokrati.

I stället frodas den politiska extremismen. Det nynazistiska ”Gyllene gryning” kan komma in i parlamentet, det parti som skyller det mesta onda på invandrare.

Tendensen att använda invandrare som syndabockar förenar Frankrike och Grekland. Särskilt det sårbara Grekland behöver de andra EU-ländernas stöd att mota denna politiska lögn.

Mer läsning

Annons