Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två världsbilder som möts i Ukraina

Natten till söndagen ska en vapenvila träda i kraft i Ukraina. Men bli inte förvånad om den bryts.

Annons

En av dem som förhandlade fram vapenvilan, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, uttrycker sig minst sagt försiktigt. Hon talar om avtalet i Minsk som ”en strimma av hopp”. Inte mer.

Under förhandlingarna ville president Putin senarelägga vapenvilan. Han ville alltså att de ryska styrkorna (”rebellerna”) skulle få driva kriget ytterligare en period – och ta kontroll över större områden i Ukraina.

På måndag träder nya sanktioner mot Ryssland i kraft. Ytterligare 19 personer och 9 juridiska personer sätts upp på EU-ländernas sanktionslista. Det är som statsminister Stefan Löfven och flera andra EU-länder uttryckte det: Det som räknas är inte att Putin har undertecknat ett papper. Det som räknas är att det händer något på marken.

Om vapenvilan verkligen träder i kraft, om de så kallade rebellerna ger Ukraina kontroll över landets yttre gränser. Ja, då kan det möjligen bli tal om att göra något åt sanktionerna. Inte förr. Om det blir en vapenvila har Putin åstadkommit ytterligare en fryst konflikt i Europa. Ukraina är visserligen självständigt, men Ryssland har annekterat Ukraina och har använt ”rebellstyrkor” som marionetter för att få kontroll över andra delar av landet.

Om vapenvilan bryts – och ryska styrkor fortsätter sin framryckning. Ja, då har Putin bestämt sig för att det han åstadkommit hittills inte räcker. Då vill han ta ytterligare steg mot att slå sönder Ukraina.

Det är två världsbilder som möts. För EU-länderna handlar det om en suverän stat – Ukraina – som vill närma sig EU. Med det följer en rad krav på till exempel åtgärder mot korruption och en hyggligt fungerande demokrati. För Putin handlar det inte om att Ukraina väljer väg, utan om att EU expanderar vid Rysslands gräns. Då spelar folkviljan i Ukraina ingen roll. Och demokrati har aldrig varit en prioriterad grej för president Putin. I morgon söndag vet vi mer om hur det har gått med vapenvilan. Men en sak är klar: Om Putin vill ha vänner i Rysslands närområde, så är det en dålig idé att invadera dessa länder.

Mer läsning

Annons