Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Twitterkonto räcker inte för att modernisera katolska kyrkan

Så nära en revolution det går att komma i katolska kyrkan. Påven Franciskus signalerar en ny kurs för den kyrka som organiserar 1,2 miljarder människor.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Det finns bland annat en katolsk församling i Örebro. Och vad påven säger har även betydelse för andra kristna. Han är inte bara katolska kyrkans överhuvud. Han är den kanske mest inflytelserika kristna debattören i världen.

I en lång intervju som publicerades i veckan förklarade påven att han är emot diskriminering av homosexuella och att kyrkan måste bli mer öppen för exempelvis homosexuella, frånskilda och kvinnor som har gjort abort. ”Om en homosexuell person söker Gud och har god vilja, vem är jag att döma honom?”

Nu ska vi inte förvänta oss att katolska kyrkan kommer att införa könsneutrala äktenskap eller börja dela ut kondomer på stan. Så går det liksom inte till. Påven är formellt efterträdare till lärjungen Petrus. Själva idén att det ska finnas en kontinuitet från biblisk tid och framåt.

Men – med katolska mått mätt – kan det ändå vara befogat att tala om en genomgripande förändring i kyrkans förhållningssätt.

Medan Sverige nästan chockeras över en minister som tar sin kristna tro på allvar, finns det en stark koppling mellan religion och politik i en rad länder.

Ibland på gott: Den förre påven Johannes Paulus II spelade en viktig – för att inte säga avgörande roll – i den process som ledde till att de kommunistiska diktaturerna i Östeuropa föll en efter en. Ibland på ont: I det katolska Lettland får de som kämpar för sexuella minoriteters rättigheter räkna med både äggkastning och andra trakasserier när de organiserar Pride-parader. Det går inte att komma ifrån att en fördömande attityd från den katolska kyrkan underblåser sådana stämningar. I flera katolska länder i Europa är aborträtten kraftigt inskränkt. I Irland har det rått totalförbud. Men så sent som i somras blev det en lagändring som innebär att abort tillåts om kvinnans liv är hotat.

Så vad påven säger har betydelse för både lagar och enskilda människors vardag.

Påven beskriver med beklagande hur han som katolsk präst i Buenos Aires fick brev från homosexuella som kände sig fördömda av den katolska kyrkan. Han talar också om behovet att kvinnorna får en starkare ställning i katolska kyrkan – också där kyrkans auktoritet utövas.

Den katolska kyrkans utmaning är att hänga med i utvecklingen. Då räcker det inte med att påven har ett twitterkonto eller att kyrkan har en hemsida. Även idéerna måste förändras – och anpassas. Ett dogmatiskt motstånd mot aborter, skilsmässor och homosexualitet riskerar att göra katolska kyrkan irrelevant.

Mer läsning

Annons