Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Twittokrati signerad Bildt

Diplomati är ute. Nu är det twittokrati som gäller, och som så många gånger tidigare är det Carl Bildt (M) som stjäl showen.

Annons

Mikrobloggen Twitter har beskrivits som alltifrån en damm för högröstade ankor till en demokratisk revolution. I helgen såg vi också hur den digitala diplomatin – twittokratin – slog igenom på allvar.

Efter helgens våldsamheter i Egypten där demonstranter sköts till döds kunde Carl Bildts över 217000 följare läsa en syrlig ordväxling mellan Egyptens ambassadör i Sverige, Osama Elmagdoub, och utrikesministern.

Bildt twittrade att de egyptiska säkerhetsstyrkorna bär ansvar för att många dödats och skadats. Elmagdoub kontrade då med att skriva att det inte var frågan och oskyldiga civila offer, utan en beväpnad mobb. På det svarade Bildt: ”Så de skjuter alla sig själva? Försök med något annat ...”

Bildt – som enligt en ny studie är den politiker i världen som har flest Twitter-kontakter med världens ledare – fortsatte på måndagen att befästa sin förstaplats. I samband med Pride-veckans öppnande twittrade han: ”Uppviglingen till hat mot hbt-personer i Ryssland är på uppgång efter den nya lagen. Motbjudande. Omänskligt.” Lagen han syftar på klubbades igenom i januari och förbjuder homosexuell ”propaganda” till minderåriga. En av flera steg i en mycket oroväckande utveckling som Bildt tidigare har fått kritik för att inte kommentera.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att Bildts twittrande är att betrakta som ”officiella svenska uttalanden.” Därmed har vi under loppet av bara ett par dagar bevittnat hur traditionell utrikespolitik också fått sällskap med en rappare och för allmänheten mer lättillgänglig digital version. Det är bra, främst att två anledningar:

1. Det ökar allmänhetens insyn kring vad ledare som Bildt egentligen uträttar.

2. Det minskar avstånd. Aldrig tidigare har de utrikespolitiska finrummen varit närmare allmänheten.

Och vad som gjorde det möjligt? 140 ynka tecken.

Mer läsning

Annons