Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyck inte synd om dem

Nej vi ska inte tycka synd om de hemlösa. Just därför borde de slippa köa offentligt, när de väntar på att få en tillfällig bostad för natten.

Annons

Hemlöshet är inte någon enkel fråga. Visst är det så att en del av de människor som är hemlösa har straffat ut sig själva. De har fastnat i missbruk eller uppträtt störande. Och då skulle en del säga: varför ska vi hjälpa dem? Jo, dels för att det är rätt. Och dels för att vi alla till slut har något att tjäna på ett samhälle som så långt som möjligt försöker undvika att människor lever utslagna. Det blir ett säkrare samhälle, ett tryggare samhälle.

Det finns också en hemlöshet som inte syns. Människor som ständigt lever inneboende hos olika kompisar. Det är inte så att alla hemlösa är missbrukare.

Det är ingen idé att tycka synd om de hemlösa som söker ett tillfälligt boende. Det är bättre att sakligt agera för att alla ska ha ett något så när anständigt liv och egen försörjning. De som behöver komma ur ett missbruk behöver få hjälp med det. Ibland krav: Du ska delta i den här behandlingen. Ibland erbjudanden: så här kan du få hjälp att komma vidare.

Om de hemlösa ska köa offentligt, ges en ram som blir felaktig. Där sitter ”gänget” på eftermiddagarna. Alla kan se dem. Det passar rätt bra in i ”tycka synd om”-spåret. Vi kan alla se dem och konstaterar att vi har haft bättre tur i livet. Offentligt köande är ingen bra utgångspunkt för att komma vidare. Ingen skulle föreslå att kön till försörjningsstöd skulle placeras utomhus, någonstans så att alla kan se vilka som söker socialbidrag just den här dagen.

Alternativet: de hemlösa får gå in på ett väntrum, som på vilken vårdcentral som helst.

Lösningen med en offentlig kö är möjligen bekväm. Men den är inte bra. Rent tekniskt borde det inte vara något stort problem att lösa. Det handlar om att någon måste uppmärksamma problemet och bestämma sig för att det finns andra möjligheter.

Mer läsning

Annons