Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga allt sämre på att läsa

Skolväsendet ifrågasätts när unga svenskars läskunnighet försämras. Men kanske är det dags för föräldrar att vara lite självkritiska?

Annons

Att flickor presterar bättre i skolan år efter år men fortfarande halkar efter i löneligan är ett jämställdhetsproblem. På samma sätt är det ett jämställdhetsproblem när pojkar återkommande går ut skolan med sämre betyg.

En förklaring till de sämre betygen är bristen på den kunskap som knyter samman skolans alla ämnen: läskunnighet. Sedan den första PISA-mätningen genomfördes för 13 år sedan har pojkar varje år visat på svagare läskunnighet än flickor i samma ålder. Den senaste mätningen visar dessutom att denna centrala kunskap försämras allt mer och att skillnaderna mellan pojkar och flickor växer.

– Jag blir närmast irriterad när folk säger att de inte läser. Man missar en så stor chans att bilda sig. Jag förstår folk som säger att de hatar skolan, men att lära sig saker vill väl alla på något sätt, sade ungdomsidolen och popstjärnan Yohio i en intervju i Dagens Nyheter i går.

-  De läser bara Instagramkommentarer, Facebookinlägg och bloggar där de stavar som skit. Med o i stället för å, inga dubbelkonsonanter och alla möjliga konstiga ... Jag har sparat printscreens på min mobil med ganska roliga kommentarer som är nästan oläsliga fast de är på svenska, fortsätter 17-åringen.

Men varken Facebook eller Instagram kommer att ta ansvar för denna negativa trend. Det ska de heller inte göra. Skolan har däremot fått sin beskärda del av skulden tillsammans med lärare och politiker. Men vad har föräldrarna för roll i detta? En undersökning som gjorts på beställning av Läsrörelsen och Junibacken visar att 74 procent läste högt för sina barn för 10 år sedan. Förra året var motsvarande siffra nere på ynka 35 procent. Det betyder alltså av två av tre föräldrar inte läser högt för sitt barn.

Det är lätt att peka finger åt lärare, politiker och skolledning. Det är svårare att ifrågasätta sin egen insats.

Mer läsning

Annons