Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga röstar som mamma

Föräldrar påverkar i allra högsta grad vad telningarna röstar på i EU-valet. De röstar som pappa och mamma brukar göra.

Annons

När NA i går besökte Karolinska skolan i Örebro fick vi det i sig smått häpnadsväckande svaret att flera av eleverna tänker rösta som föräldrarna gör. Detsamma visar en analys statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson presenterat för Sveriges Television. Unga under 29 år lyssnar allra helst på mamma och i andra hand på pappa. Statsvetarna kallar det här för att individer ingår i ett rekryterande nätverk. Människor som bor tillsammans med andra har också ett högre valdeltagande.

Förhoppningsvis har diskussionerna hemma vid köksbordet tagit fart de senaste veckorna. Att rösta till Europaparlamentet har blivit allt viktigare, tycker många. EU är inte längre bara en stor, svårbegriplig koloss. Vi vill faktiskt vara med och bestämma.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) hoppas förstås på högt valdeltagande och har sagt att hon vill se ett deltagande på över 50 procent. En måttlig ambition kan det synas, men i just EU-valet är den högt ställd.

Demokratin har sina problem. Lågt valdeltagande vid allmänna val öppnar dörren för icke demokratiska krafter. De närmaste dagarna är det presidentval i till exempel Litauen och Egypten, länder som vid förra valet hade strax över 50 procent i valdeltagande.

Ju besvärligare politiskt läge som råder i ett land desto högre borde valdeltagandet vara, kan man tycka. Dessvärre är det ofta tvärtom. Människor är inte vana att få vara med och fatta beslut, de demokratiska spelreglerna är ofta satta på undantag.

Det handlar inte heller bara om skapa demokrati i ett land. Man måste också lära sig att leva med den. En uppgift som kräver kraft och tar tid för den som under många år levt utan egen bestämmanderätt. Diktaturen slår an tonen.

Vi människor har dessvärre understundom en förvånansvärd förmåga att finna oss också i maktens mer destruktiva beslut. Att rösta är att ta demokratin på allvar.

Mer läsning

Annons