Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar ska få chansen att lära sig ett nytt jobb på arbetsplatsen

Den 17 september 2013 tillträdde hon som arbetsmarknadsminister. Och fortfarande, några månader före valet, står arbetslösheten och stampar kring åtta procent. NA:s politiskeiske redaktör, Lars Ströman, träffade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson i Almedalen.

Annons
Bättre förmedling. – Arbetsförmedlingen måste fungera mycket bättre, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Nu har du lanserat matchningsjobb. Men vad skiljer dem från vanliga praktikplatser för arbetslösa?

– Matchningsjobben är en anställning. Anställningen innehåller också utbildning och handledning. Men man utför arbetet hos en annan arbetsgivare i privat eller offentlig sektor.

Ett slags bemanningsföretag för långtidsarbetslösa?

– Det kan vara olika aktörer. Utredaren har åtta månader på sig att fundera över modellen för det här. Men utmaningen vi ser är att när det gäller dem som har stått utanför under lång tid så ser en del arbetsgivare en osäkerhet att ta det arbetsgivaransvaret direkt, trots att vi har stora stöd för arbetsgivare. Människor har kanske varit långtidssjukskrivna. De har stått utanför under lång tid. Då minskar vi osäkerheten. Man får en anställning. Men arbetsgivaren kan öppna dörren.

Arbetslösheten ligger kring åtta procent. Är inte sanningen att politikens möjligheter att skapa nya jobb är väldigt begränsade?

– Politik skapar inte jobb. De skapas inte på regeringskansliet. De skapas inte heller på Sveavägen 68 (Socialdemokraternas partihögkvarter). Men vi kan underlätta för jobbskapandet. Jobben skapas hos arbetsgivare som vill växa och anställa. Det vi har gjort är att öka drivkraften för att arbeta. Men också reformer som rut och rot, sänkt bolagsskatt, satsningar på infrastruktur och forskning. Allt detta tillsammans är en gynnsam miljö för att arbetsgivare ska anställa.

Du har suttit som arbetsmarknadsminister i knappt ett år. Kan du säger tre viktiga saker som du har genomfört under den tiden?

– YA-jobben tycker jag är det allra viktigaste. Det är en helt ny väg för unga in på arbetsmarknaden. Det handlar om att en ung person ska lära sig jobbet på jobbet, att koppla ihop arbetsmarknad och utbildning. Under ett år har man en anställning. 75 procent som lägsta lön. Men personen får också en utbildningsinsats. Det här har vi tagit fram tillsammans med parterna. Vi ser att unga behöver fler vägar in. Det är de allra viktigaste delen.

– Den andra viktiga delen är översynen av arbetsförmedlingen – och en ny generaldirektör. Arbetsförmedlingen måste fungera mycket bättre. Där skapas inte jobben. Men de måste bli bättre på matchningen.

– Och det tredje är det som vi presenterat nu: matchningsanställningar, som jag tror kommer att vara en viktig väg in för dem som står längre bort från arbetsmarknaden.

En del människor som besöker arbetsförmedlingen och dess aktiviteter talar om vuxendagis. Går det att åstadkomma en situation där var och en som går till Arbetsförmedlingen tänker att ”det här är meningsfullt”?

– Det måsta absolut vara målet. Det är målet med det vi gör i arbetsmarknadspolitiken. Det är också därför det är så viktigt att aretsförmedlingen blir mer effektiv, både när den samverkar med andra och det man gör själv. Det är också orsaken till att vi nu har översynen. Då ska vi titta på insatser, men också på samverkan med andra aktörer. Vem ska göra vad i framtiden?

A-kassan är nu nere på socialbidragsnivå eller lägre för vissa anställda. Ska det fortsätta så?

– Vi måste se a-kassan för vad den är. Den är en omställningsförsäkring mellan två jobb. Försörjningsstöd är något annat och ett annat skydd. Det viktigaste vi kan göra med våra resurser är att se till att jobben blir fler. Det är ingen slump att vi har över en kvart smiljon fler jobb i ekonomin, trots en kris. Det är så vimåste fortsätta att rikta insatserna.

Borde inte systemet vara förutsägbart, att anställda vet att det är en viss andel av lönen eller en viss summa pengar som de får i a-kassa om de skulle förlora jobbet?

– Det är förutsägbart. Vi har en viss nivå i dag. Men vi ska också komma ihåg att många på arbetsmarknaden har tecknat inkomstförsäkringar. Vi måste fundera på hur vi prioriterar våra gemensamma resurser, så att flera har ett jobb att gå till. Och det är det vi har gjort. I dag är inte frågan aktuell. Det betyder inte att den inte kan vara det i framtiden.

Om du sitter kvar i fyra år till. Kommer a-kassan att fortsätta urholkas under fyra år?

– Det är för tidigt att säga. Men min prioritering är att jobben ska fortsätta att bli fler.

Så a-kassan är inte prioriterad under den kommande mandatperioden?

– I dag är det inte aktuellt.

Du vill sänka arbetsgivaravgiften ytterligare för dem som är under 23. Varför?

– Vi lade fram en proposition som riksdagen gick emot. Vi ville justera för ungdomar som är under 23, där det har störst effekt, och ta bort det översta året.

– Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering sade att de under 23 har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden och där gör sänkningen mest nytta.

Mer läsning

Annons