Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unket evangelium från Svenska kyrkan

Annons

Nyligen avhölls den årliga Prideparaden i Stockholm och där medverkade en rad organisationer som Svenska kyrkan och en israelisk delegation vars närvaro förevigades av Israels ambassadör Isaac Bachman. Det senare föranledde kritik om så kallad "pinkwashing" från prästen och debattören Anna Karin Hammar.

Israeliskt deltagande i Pride är ingen konspiration.

För den okunnige kan det vara svårt att förstå vad "pinkwashing" är för något. Men det handlar om att Israel skulle ha liberal attityd gentemot homosexuella så att världen inte ska fokusera på exempelvis Västbanken. Det är med andra ord så pass fiffigt att israeliska makthavare har kommit på en ondskefull plan: Så länge det hålls Prideparader i Tel Aviv kommer världen inte fokusera på ockupationen.

Det är en konspirationsteori som mycket väl kan jämföras med att MS Estonia sänktes för att "amerikanerna" ville förhindra vapensmuggling till Ryssland.

Ni hör med andra ord hur konstigt det låter? Det är en konspirationsteori som mycket väl kan jämföras med att MS Estonia sänktes för att "amerikanerna" ville förhindra vapensmuggling till Ryssland. Men den israeliska "pinkwashingen" anser alltså Anna Karin Hammar vara en sanning och det är inte bara problematiskt utan rent av skrämmande. Svenska Kyrkan har vägrat att ta avstånd från hennes uttalande och Fredrik Lidé som är siftsdirektor för Stockholms stift hänvisade i stället till att det inom kyrkan finns "en mångfald av åsikter".

Svenska kyrkans förgrundsfigur Martin Luther skriver bland annat om detta i boken "Om judarna och deras lögner" och det hedrar kyrkan att det klart och tydligt tagit avstånd från just Luthers antisemitism.

Om vi ska vara generösa går det att ursäkta Hammar med att hon inte riktigt förstår vad hon säger. Hon är trots allt profilerad vänsterdebattör och en ständig kritiker av Israel. Men om hon är medveten om vad hon faktiskt sa blir det rent av läskigt: För just myten om att judar säger en sak och gör en annan är en av de äldsta tankefiguerna inom antisemitismen. Svenska kyrkans förgrundsfigur Martin Luther skriver bland annat om detta i boken "Om judarna och deras lögner" och det hedrar kyrkan att det klart och tydligt tagit avstånd från just Luthers antisemitism. Men det skapar fler frågor än svar att kyrkan erbjuder så pass luddiga förklaringar när de tar Hammar i försvar.

Tusen år av maktutövning spelar större roll än några års deltagare i Prideparaden.

För om man tar hennes eget resonemang och applicerar det på kyrkan kan deltagandet i Pride också ses som "pinkwashing". Det finns ingen svensk organisation som varit så pass homofobisk och antisemitisk såsom Svenska kyrkan. Tusen år av maktutövning spelar större roll än några års deltagare i Prideparaden. Så då kanske Hammar som är profilerad HBTQ-aktivist egentligen bara är kyrkans lydiga redskap i en större plan att mörka historien?

Ni hör hur konstigt det låter om man använder Hammars resonemang om Israel för att analysera hennes eget agerande. Det är dock synd att Svenska kyrkan inte verkar förstå detta.

Mer läsning

Annons