Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag att ingenting göra

Kulturministern och biståndsministern har två av regeringens svåraste jobb. De förväntas nämligen göra precis ingenting.

Annons

Den fria marknadens roll skiljer sig avsevärt mellan olika branscher. När det gäller kulturlivet har många institutioner historiskt sett varit beroende av statligt stöd och för en M-minister är det ett problem. Lena Adelsohn Liljeroths uppdrag som kulturminister har därmed ofta handlat om att göra mest ingenting. Propositionen om public service-bolagen som presenterades i veckan är bara ännu ett exempel på detta.

En annan minister som lider av samma inställning till sitt eget uppdrag är biståndsminister Gunilla Carlsson (M). ”Hon är biståndsministern som ville lägga ned biståndet – men det fick hon inte”, skriver tidningen Fokus. Kanske förklarar det de problem som uppstått.

Gunilla Carlsson beställde för ett år sedan en konsultrapport för att reda ut de problem som hade uppstått på departementet. När rapporten sedan presenterades i april var det i form av omfattande kritik mot både ministern och hennes stab för bristande ledning, styrning såväl som målsättning. De utpekades också för att misstänkliggöra departementets tjänstemän och organisationen beskrevs som präglad av rädsla.

– Ja, alltså, jag har ju hållit på med det här i många år, i nu snart 30 40 år, och studerat regeringskansliet. Det här är första gången jag sett en sådan rakt på, enkel och direkt beskrivning av ett system som har kollapsat, sade statsvetaren Torbjörn Larsson till Ekot efter att ha tagit del av rapporten.

Ord och inga visor alltså. Notan slutade på 329 875 skattekronor och trots den massiva kritiken sitter Gunilla Carlsson trygg kvar på ministerposten med ansvar för en verksamhet som omsätter 38 miljarder kronor.

Men frågan är hur man styr en organisation med uppdrag att ingenting göra?

Att sitta still i båten när stormen viner som värst är lättare sagt än gjort.

Mer läsning

Annons