Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA får inte bestämma över Örebros äldrevård

Annons
Örebro bestämmer. Även med ett frihandelsavtal mellan Sverige och EU är det Örebro kommun som bestämmer över äldreomsorgen. Arkivfoto: Stig-Åke Jönsson/TT

Vänsterns pseudofrågor riskerar snedvrida hela debatten om ett frihandels- och investeringsavtal mellan EU och USA. Den bild som exempelvis vänsterledaren Jonas Sjöstedt har försökt sätta – och det med en viss framgång – är att amerikanska företag kommer att kunna kliva in och bestämma över de folkvalda i riksdagen eller i Örebro kommun. Om riksdagen skulle vilja stoppa vinster i välfärden skulle stora multinationella företag från USA kunna säga nej.

Bilden är genomfalsk. Den är inte sann – och den har aldrig varit sann. Men den passar som symbolfråga för Jonas Sjöstedt. För det första är USA fienden nummer ett i största allmänhet. Om det dessutom går att peka ut stora multinationella företag som ett hot så blir bilden komplett. Men den tidigare EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt vet bättre än så. Eller borde veta i alla fall.

Tyvärr har EU:s ministerråd under lång tid hemlighållit det förhandlingsmandat som den har gett till EU-kommissionen och den svenska handelskommissionären Cecilia Malmström. Först i höstas blev det offentligt. Där framgår att den offentliga välfärden är undantagen från den mekanism för konfliktlösning mellan stater och investerare som kommer att finnas i avtalet.

För övrigt pågår samma typ av förhandling mellan EU och Japan. Men Jonas Sjöstedt har inte andats en stavelse om att den förhandlingen skulle utgöra ett hot mot demokratin. Japan är ju inte den ledande symbolen för världskapitalismen.

Men det finns frågor att diskutera när det gäller avtalet med USA. Svåra frågor. Men det är frågor som inte har samma symbolvärde för vänstern. Så då blir det tyst.

Ett exempel: Säg att ett amerikanskt företag etablerar sig i Örebro. Där upprättar företaget ett register över kunder, där det även finns en del detaljer som ska kunna vara känsliga. Ska det amerikanska företaget utan vidare procedurer få föra över dessa uppgifter till sin databas i USA? EU-kommissionen, som sköter förhandlingarna, har betänkligheter. Inte minst efter de avslöjanden som gjordes av Edward Snowden. I det största EU-landet Tyskland är sådana frågor viktiga. Tyskland håller sin historia levande. En del av landets befolkning har upplevt hur det är att leva i ett land som registrerar en rad känsliga detaljer om medborgarna på lösa grunder. Så gjordes i det kommunistiska DDR. Jag tvivlar i och för sig inte på Jonas Sjöstedts demokratiska övertygelse. Men jag kan ju inte låta bli att påpeka att DDR-regimen hade nära förbindelser med just Vänsterpartiet.

Jag är emot vinstförbud i välfärden. Men om Stefan Löfvens regering vill införa det, så går det alldeles utmärkt – även om det skulle finnas amerikanska företag som driver friskolor och även om frihandelsavtalet genomförs. Så länge åtgärderna inte är diskriminerande är det stat och kommuner som bestämmer inriktningen på välfärden.

Det är mer osäkert om EU kan ge klartecken för att låta företag från EU eller USA föra över känsliga personuppgifter mellan sina kontor i Europa och på den amerikanska kontinenten. Då talar vi om en fråga som är på riktigt.

Mer läsning

Annons