Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s meningslösa jakt

USA:s justitiedepartement begär, via en domstol, att Twitter ska lämna ut uppgifter om en rad användare som har kopplingar till Wikileaks, bland annat den isländska parlamentsledamoten Birgitta Jonsdottir.

Annons

De amerikanska myndigheterna bör i första hand fundera över sina egna sekretessregler, om de vill hindra att dokument läcker ut. Att låta tre miljoner människor ha tillgång till ”hemliga” dokument är parodiskt. Det är i stort sett detsamma som att offentliggöra dem.

Wikileaks erbjuder en plattform för publicering.

Justitiedepartementet i USA skulle kunna göra det till en rent affärsmässig uppgörelse. När du tecknar ett Twitter-abonnemang går du nämligen med på att allt du skriver, inklusive personliga uppgifter, är Twitters egendom. Twitter får till exempel sälja uppgifterna vidare. Så då är det väl bara frågan om vilket bud det amerikanska justitiedepartementet vill lägga, för att få reda på lite fler detaljer om Birgitta Jonsdottir och andra personer som är knutna till Wikileaks.

En del av de saker som läckt från Wikileaks är besvärande för USA, till exempel filmen där en amerikansk helikopterbesättning i Irak skjuter ihjäl flera civila, bland annat två journalister. Medlet för att bekämpa sådana läckor är att se till att soldaterna respekterar krigets lagar, inte att försöka stoppa läckan.

Många av de detaljer som har läckt ut – och som dessutom har presenterats som sensationella nyheter – handlar mer om vardagligt skvaller, till exempel hur diplomater har formulerat sig om politiker i de länder där de verkar. En och annan politiker kanske är sur över hur amerikanska diplomater formulerar sig. Men mer är det faktiskt inte.

Rent taktiskt gör amerikanska myndigheter en miss. Genom att jaga uppgifter om enskilda personer som har någon koppling till Wikileaks, förstärks bilden av en strid mellan David och Goliat. Det blir en förlust i kriget om publicitet. I dagens moderna värld är mjuk makt väl så viktig som rå militär styrka.

Kan USA täppa till läckorna som går via Wikileaks? Kanske, men om tre miljoner människor har tillgång till ”hemliga” dokument, kan vi vara säkra på att det uppstår nya vägar för att publicera dem. Att jaga uppgifter om personer som finns med någonstans i utkanten av Wikileaks är meningslöst.

Mer läsning

Annons