Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan mänskligt ansikte

I dag ska 2,5-åriga Rim förmodligen till USÖ för en blodtransfusion, en behandling för sin livshotade sjukdom. I går fick familjen besked från Migrationsverket om utvisning.

Annons

Rim är född i Sverige och bor med sin mamma och sina två systrar i Örebro. Familjen kom från Libanon efter det senaste krigstillståndet. Redan som mycket späd hade Rim symptom på sin allvarliga ärftliga sjukdom. I juni 2008 kom avslaget på ansökan om uppehållstillstånd. Då hade spädbarnet Rim redan varit inlagd på USÖ i två månader.

Sedan dess har familjen och de juridiska ombuden försökt stoppa utvisningen. Skälet har varit den lilla flickan svåra sjukdom. I mars i år var hon nära att avlida. I går kom alltså beskedet. Migrationsverkets motivering är att det finns vård i Libanon, även om den är mycket dyr.

Migrationsverket har fattat beslut enligt den paragraf som gäller hinder för verkställighet. I den finns inte utrymme för att väga in Rims akut livshotande tillstånd, enligt Migrationsverkets tolkning.

Må så vara att just de bokstäverna fattas. I utlänningslagen finns en portalparagraf, en skrivning som ska genomsyra alla beslut som fattas. En överordnad princip där det talas om ”synnerligen ömmande omständigheter”. Den frasen har en särskild tyngd för barn. Insikten är att barn har en utsatt situation och att barn har rätt att behandlas på ett annat sätt än vuxna. En självklarhet enligt alla mänskliga principer.

Rim är ett solklart fall av ”synnerligen ömmande omständigheter”. Vad kan vara mer ömmande än ett barn som svävar mellan liv och död?

Paragrafen är inte uttryck för någon allmän välvilja utan skulle enbart användas i ”undantagsfall”. De praktiska konsekvenserna utreds nu på uppdrag av migrationsminister Tobias Billström, en utredning som ska vara klar nästa år. Redan i dag hävdar domare, advokater och forskare att det blivit svårare att få uppehållstillstånd. Undantagen har blivit fler och fler.

Det visar på en juridik utan mänskligt ansikte. Det är de faktiska omständigheter, Rims sjukdom, som måste vara avgörande. Inte en önskan att putsa statistiken.

I år har 431 asylsökande fått stanna av ”synnerligen ömmande omständigheter”. Av dem kom 15 från Libanon. Det enda rätta är att lägga till fyra personer till, Rim, hennes mamma och två systrar.

Mer läsning

Annons