Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning enda vägen

Annons

Finansminister Anders Borg har anledning att vara nöjd. Han har som hela Sveriges hushållare sett till att skapa lugn och reda i landets finanser trots en stormande omvärld, och sparar ivrigt för framtida kristider. Anders Borg löper också stor risk att förföras av sin egen förträfflighet.

I går presenterade han regeringens vårproposition. Alla analyser och tabeller i luntan visar grönt och den närmaste framtiden ser ljus ut. Det är några siffror som ska sticka ut, de om sysselsättning och arbetslöshet.

Anders Borg förutser att 300 000 fler kommer att få jobb de närmaste åren. Det svåra är att hitta vägen dit.

Finansministern är försiktighetsprincipen personifierad. Gårdagens proposition gav inga konkreta förslag om miljardsatsningar från regeringen, utan bara löften om att göra verklighet av ambitionerna till hösten – om de goda tiderna håller i sig över sommaren.

I gårdagens riksdagsdebatt talade Anders Borg om en ”bred politik” för ökad sysselsättning. Och visst behövs det många insatser för att fler ska jobba, för att utveckla vår rikedom och vår gemensamma skattefinansierade välfärd, det vackra ord som inrymmer skola, vård och omsorg.

Anders Borg lovar (i alla fall nästan) ytterligare ett jobbskatteavdrag. Han är fortfarande trosviss om att det är en kungsväg mot fler i arbete. Lite mer i förbigående talade han om att Sverige måste har ”ett mycket bra utbildningssystem”. Vi får vänta till hösten för ytterligare besked.

Skolan och den högre utbildningen är avgörande för om Sverige ska kunna klara av att konkurrera med andra länder om jobben i framtiden. Den framtiden är här redan i dag. Borg konstaterade att det startar 35 000 nya verkstadsföretag i Kina varje år. Så ser det ut i dag, så såg det inte ut för 20 år sedan.

Socialdemokraterna erbjuder ännu inget alternativ. Tommy Waidelich, ny i sin roll, hade inget annat att säga än att ”vi återkommer”. Jo, en sak nämnde han. Det råder ”mismatch” på den svenska arbetsmarknaden, alltså de arbetslösa har inte kvalifikationer till de arbeten som erbjuds. Det är exakt samma analys som Svenskt Näringsliv gör.

Det krävs en offensiv utbildningspolitik om Sverige ska matcha framtiden. Den måste vi ta oss råd till. Annars blir vi fattiga.

Mer läsning

Annons