Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlänning? Är du därmed förtryckt eller brottsling?

Ett sätt att se på saken är: Du är "utlänning", alltså är du brottsling. Ett annat sätt att se på saken är: Du är "utlänning", alltså är du diskriminerad, fattig och förtryckt.

Annons
Vänsterpartiets kongress vill ge SCB i uppdrag att kartlägga en rad faktorer utifrån  ”etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning”.

Vänsterpartiets kongress utgår från det senare. Alltså vill partiet att SCB får i uppdrag att kartlägga en rad faktorer utifrån ”etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning”. Sverigedemokraterna tycker att det är "utlänningarnas" fel att det begås brott i Sverige. Alltså skriver riksdagsledamoten Kent Ekeroth en motion till riksdagen som säger att regeringen ska ge "direktiv till berörda myndigheter, bland andra SCB och Kriminalvården, att börja registrera ursprungsnationalitet inklusive statslösa, även inom den grupp som har svenskt medborgarskap".

Här skulle alltså Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kunna komma överens. De har í och för sig olika syften. Men de förenas i en kollektivistisk världsbild.

Här skulle alltså Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kunna komma överens. De har í och för sig olika syften. Men de förenas i en kollektivistisk världsbild.

Det vore lögn att säga att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står för samma politik. Men det är intressant att se vissa beröringspunkter. Individens ansvar tonas ner. Kollektivet framhålls. Du är inte en person, utan en del av en "massa", den må sedan bestå av "arbetarklassen" eller "utlänningarna". Fast för att vara ärlig så är det framför allt "muslimerna" som Sverigedemokraterna vill åt.

Nizar Chakkour, pressansvarig på SCB, illustrerar problemet med den typen av registrering:

– Ska det vara självskattat? Då kanske någon svarar att de definierar sig som Hammarbyare. Själv är jag född i Polen med mamma från Polen, pappa från Syrien men uppvuxen i Lund. Jag skulle säga att jag är skåning, säger han till SVT.

Snart träder EU:s dataskyddsförordning i kraft. Artikel nio i förordningen förbjuder "behandling av personuppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse". Sedan finns i och för sig vissa undantag. Men de undantagen täcker inte Vänsterpartiets eller Kent Ekeroths syften. Tack EU!

Mer läsning

Annons