Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred båda alternativen!

Det låter dramatiskt när Moderaterna kräver en Nato-utredning. Men så märkligt är det inte.

Annons

Den som läser finsk dagspress kan konstatera att Nato-debatten i Finland är betydligt mer levande än i Sverige. Det nej till Nato som Finland har formulerat är mjukare än Sveriges nej. Ledande finska politiker börjar tala om att det kan bli ett förändrat förhållande till Nato under nästa mandatperiod.

Nu säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att det blir svårt att komma överens med regeringen i försvarsfrågan om Löfven inte går med på att utreda förutsättningarna för ett Nato-medlemskap.

Var och en kan ju se att det har hänt något i omvärlden. Förutsättningarna för det svenska försvaret är inte de samma i dag som för fem eller tio år sedan. Att förutsättningslöst granska olika alternativ är inte alls konstigt. Alternativ ett är fortsatt alliansfrihet och löftet om svensk solidaritet om ett annat EU-land eller ett annat nordiskt land angrips. Alternativ två är Nato-medlemskap.

Inom dessa båda huvudalternativ finns det nyanser. Det är inte så att alla Nato-länder har samma försvarspolitik. Där finns USA som har världens starkaste krigsmakt. Där finns Island som inte har något eget försvar – och som måste ta hjälp av andra länder för att patrullera sitt luftrum. Där finns Norge och Danmark som gick med i Nato med vissa förbehåll.

Inom ramen för alliansfriheten har Sverige och Finland valt olika vägar. Sverige framhåller sin solidaritetsförklaring, som omfattar icke EU-medlemmar som Norge och Island. Finland framhåller den solidaritetsklausul som finns i EU-fördraget. Under 1900-talet klarade Sverige att hålla sig utanför Europas stora katastrofer. Finland utkämpade flera krig. Skillnader som naturligtvis präglar de båda länderna, samtidigt som försvarssamarbetet blir alltmer omfattande. Finland och Sverige förbereder sig för att kunna strida tillsammans.

Både de som vill ha kvar alliansfriheten och de som förespråkar Nato-medlemskap borde ha ett intresse att få alternativen grundligt genomlysta. Sedan kan vi käfta om vilket som är det bästa alternativet.

Mer läsning

Annons