Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Utryckning för sticka i foten?

Annons
Missbruk. Om en person med nageltrång kräver att få åka ambulans, blir ambulansen upptagen. Då kan den inte åka till en trafikolycka eller till en person med andnöd. Arkivbild: Leif R Jansson/Scanpix

Jag åkte i framsätet på en ambulans i en annan del av Sverige här om dagen. En rutinerad ambulansförare borde kunna berätta om spännande saker. Ett ingripande efter något blodigt skottdrama eller en seriekrock där små barn satt fastklämda i baksätet, kanske ... Jo, det är klart att det finns många exempel där ambulanspersonal räddat liv.

Men när hon berättade om sitt arbete var det snarast den bakvända dramatiken som slog mig, hur en del människor ringer och kräver att få åka ambulans för struntsaker.

Någon ringer och kräver att få åka ambulans för att det sitter en sticka i foten. En annan ringer efter ambulans för att han misstänker att det sitter en vaxpropp i örat. Nageltrång kan tydligen vara tillräckligt besvärligt för att bli körd i en ambulans. Lite hosta och förkylning kan räcka. Eller varför inte en vanlig maginfluensa? Så kommer patienten till sjukhuset och riskerar att smitta både personal och andra patienter.

Någon hade råkat simma över en brännmanet. Jag vet, det gör förbaskat ont. Jag har gjort det själv. Behandling: Häll sötvatten över området som svider.

– Men vi får inte säga nej, berättade ambulansföraren.

– Vi måste köra patienten till sjukhuset.

Hon har fem och ett halvt års utbildning – och är specialistsjuksköterska. Hennes jobb är just att bedöma hur allvarlig en skada är när hon kommer till platsen. I ambulansen finns utrustning för att hålla folk vid liv, i avvaktan på att ambulansen rullar in på sjukhuset. Men i britsen läggs ibland personer med nageltrång och vaxpropp i örat. Nageltrångpatienten kan åka buss eller möjligen taxi. Mot vaxpropp finns det medel att köpa på apoteket, receptfritt. En sticka i foten kan plockas bort med hjälp av nål och pincett.

På onsdagen hölls slutpläderingar i en rättegång mot en anställd på SOS Alarm. En ung man ringde efter en ambulans när han hade svårt att andas. Men larm-operatören sade nej. Två timmar senare var mannen död. SOS-operatören åtalades för vållande till annans död. Dom i målet faller den 30 november.

Om SOS Alarm gör grova felbedömningar är det upprörande.

Men det finns uppenbarligen också ett missbruk av ambulanser. Om en ambulans är på väg att köra en person med nageltrång eller misstänkt vaxpropp till lasarettet, är bilen upptagen. Då kan den inte samtidigt åka iväg till en trafikolycka eller till en person med akut andnöd.

Slutsats: Visst borde en utbildad specialistsjuksköterska – som har träffat och undersökt patienten – ha befogenhet att säga:

– Nej, du behöver ingen ambulans.

Hon behöver inte vara otrevlig eller snorkig för det. Hon kan tala om när närmaste vårdcentral öppnar eller hur patienten enklast kan ta sig till akutmottagningen på egen hand. Sedan kan ambulansen köra till mer angelägna uppgifter.

Nu undrar du kanske hur det kom sig att jag hamnade i en ambulans. Svar: en släkting skulle transporteras mellan två sjukhus. Patienten låg på intensivvårdsavdelningen, med diverse slangar kopplade till kroppen. Värre än en vaxpropp, alltså.

Mer läsning

Annons