Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V är inget regeringsparti

Vänsterpartiet vill sitta i en rödgrön regering. Men Stefan Löfven är måttligt intresserad.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

På fredagen inledde Vänsterpartiet sin kongress i Stockholm. Ett parti som mår förhållandevis bra. De fraktionsstrider som präglade partiet för tio år sedan har lagt sig. Om det finns några kommunistiska spöken kvar, så håller de en betydligt lägre profil än de gjorde under Lars Ohlys tid som partiledare. Uteslutningsärendet mot Markus Allard från Örebro (som uttalat stöd för Revolutionära Fronten) må vara irriterande för partiledningen, men det stör ändå inte helhetsbilden.

Trots de senaste årens normalisering är det tveksamt om Vänsterpartiet kommer att sitta i en regering efter valet i höst, även om regeringen skulle lida att rungande nederlag vid valet i september.

En orsak till det är att Vänsterpartiet är på väg att måla in sig i ett hörn när det gäller vinster i välfärden. Det är på sätt och vis bra att Vänsterpartiet kör en stenhård linje att säga nej till vinster i välfärden. Det gör att det finns tydliga alternativ, från höger till vänster. Det kan bidra till att vitalisera debatten. Partiledaren Jonas Sjöstedt markerade flera gånger under sitt kongresstal att förbud mot vinster i välfärden blir Vänsterpartiets huvudfråga i valrörelsen.

Men det skapar också politiska låsningar. Vänsterpartiet får svårt att kompromissa i frågan. Socialdemokraterna har efter stor vånda enats om en kompromiss som innebär att vinstdrivande företag trots allt ska tillåtas. Här blir det svårt att gå halva vägen var. Och skulle Jonas Sjöstedt sätta sig i en regering som tillåter vinstdrivande företag att driva vårdcentraler och äldreomsorg, skulle protesterna i hans eget parti närma sig jordbävningsnivån.

Så det kan till slut bli rätt bekvämt för alla inblandade att Vänsterpartiet håller sig utanför en rödgrön regering. Stefan Löfven slipper rucka på den kompromiss han lyckats åstadkomma i sitt eget parti. Jonas Sjöstedt kan fortsätta att agera som oppositionspolitiker, vilket sannolikt är bra för opinionssiffrorna.

Vi kan också notera att en förändrad inställning till privata alternativ har slagit igenom på bred front, till och med inom Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt talade lyriskt om den kooperativa hemtjänsten i Värmdö och Svenska kyrkans hospice. Han förklarade att Vänsterpartiet inte är motståndare till ”valmöjligheter”. Ordet ”valfrihet” är nog fortfarande alltför ”högerstämplat”. Han talade om att brukarkooperativ kan ge makt åt de funktionshindrade.

På 80-talet fanns det nästan inga privata alternativ. I dag anser alla partier – från höger till vänster – att det är viktigt med privata alternativ. Det är en välkommen förändring.

Mer läsning

Annons