Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V och SD står utanför

Socialdemokraterna kallar till extra kongress, med anledning av partiets urusla valresultat. Men hur blir det med Vänsterpartiet?

Annons

Tre val i rad har det gått bakåt. I det politiska spelet finns det nu mycket som tyder på att det kommer att finnas två politiska partier i riksdagen som blir marginaliserade: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Men något fel på Vänsterpartiets politik tycker Lars Ohly inte att det är. Han tänker fortsätta som partiledare, om medlemmarna vill ha honom kvar.

Lars Ohly fick slå sig in i det rödgröna samarbetet. Mona Sahlin ville helst inte ha med honom. Nu ser det ut som om regeringen kan tänka sig att samverka i enskilda frågor med både Miljöpartiet och Socialdemokraterna, men inte med Vänsterpartiet – eller med Sverigedemokraterna.

Gudrun Schyman var den partiledare som lyckades få Vänsterpartiet att framstå som ett allmänt vänsterparti, utan en kommunistisk belastning. Med en blandning av skicklig vänsterpopulism och feminism lyckades hon locka tolv procent av väljarna att rösta på Vänsterpartiet i valet 1998. Vänsterpartiet lyckades därmed bli riksdagens tredje största parti. Vid valet 2002 fick partiet 8,4 procent av rösterna.

Så avgick Gudrun Schyman. Lars Ohly blev partiledare. Och klasskampsretoriken skärptes. Det partiprogram som Vänsterpartiet har i dag är nästan skrattretande. Det är en världsbild från den yttersta vänstern på 60-talet, med vissa justeringar. Sovjetunionen finns ju till exempel inte längre.

Men fortfarande beskrivs USA som något nästan djävulskt. I vänsterretoriken heter det att USA sysslar med ”aggressiv imperialistisk expansion”. EU är naturligtvis ”kapitalets union”. Vad annars?

Socialdemokraterna kan hålla extra kongress och ompröva sin egen politik.

Men en förändring av Vänsterpartiet kan vara väl så betydelsefull för De rödgrönas möjligheter att fungera som ett trovärdigt alternativ i kommande valrörelser. Ett kommunistiskt vänsterparti blir en belastning. Ett vänsterparti som står tydligt till vänster, men ändå har ett program som bygger på socialdemokratiskt tankegods, kan bli en tillgång. Då kanske rent av Mona Sahlin frivilligt allierar sig med V.

Mer läsning

Annons