Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V, vården och mervärdet

Vänsterpartiet säger alltså ja till personalkooperativ inom vården, bara de anställda inte tjänar på det.

Annons

På fredagen var det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Partiledaren Jonas Sjöstedt använde knep som nu verkar ha blivit standard: att förställa rösten, att spexa med åhörarna och att ställa retoriska frågor till publiken.

Vänsterpartiets utspel i Almedalen handlade om att anslå en miljard kronor för att hjälpa anställda inom välfärden att ta över de företag de arbetar på.

I någon mening medger alltså Vänsterpartiet att det finns ett behov av mångfald inom vården. Det är inte bara kommuner och landsting som kan bedriva omsorg.

Alltså anser Vänsterpartiet att det är okej att sjukvårdspersonal, barnskötare med flera tar risker genom att driva företag i välfärden. En del av dem kommer att få slita hårt för att få det att fungera. En del kommer att hitta nya sätt att driva välfärden så att den fungerar bättre för medborgarna och dessutom effektivare. En del av dem kommer att få ta lån för att göra starta sitt kooperativ. Har de tur så får de dessutom lite pengar från en fond som Jonas Sjöstedt vill starta.

Men om nu ägarna har slitit hårt, tagit risker och dessutom lyckats. Ska de då inte få ta ut någon vinst? Ska hela skörden av deras arbete komma kommunen eller landstinget till del?

Enligt klassisk marxistisk retorik kan vi då tala om att de som startat kooperativet producerar ett mervärde som uppdragsgivaren lägger beslag på. Det är faktiskt inte schyssta villkor, för att låna ett uttryck som en del fackförbund använder.

Det är på sätt och vis bra att Jonas Sjöstedt driver kravet på vinstförbud så hårt. Det skapar tydligare alternativ i svensk politik. Det gör att fler nyanser kommer fram. Det ger större bredd i politiken.

Men Jonas Sjöstedt riskerar också att frysa ut sig själv från en rödgrön regering. Socialdemokraternas partieldare Stefan Löfven har inga planer på att förbjuda vinster i välfärden, även om han vill införa begränsningar.

Mer läsning

Annons