Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hände med de vuxna Kristersson?

Annons

Det är ofta roligt med satir och speciellt om den är riktigt dräpande.

Moderater måste också vara vuxna.

Men då ingår vetskapen om att det är just satir och vem som är avsändaren. Det är därför moderatpolitikern Fredrik Röjds Facebookkonto ”Annie Schäfer” där han kommenterade som sin hund inte var speciellt rolig satir utan ett anonymt troll som tyckte det var ”kul” att likna en meningsmotståndare vid ”en fet orangutang”. Till saken bör även påpekas att Röjd inte är någon oerfaren ungdomsförbundare utan en snart fyrtioårig man och ordförande för Moderaterna i Ljusdal. Han borde helt enkelt ha insett det idiotiska i att göra sig lustig över människors utseenden. Ett beteende som mycket väl hade kunnat leda till uteslutning om han hade varit aktiv i Moderata Ungdomsförbundet.

Till saken bör även påpekas att Röjd inte är någon oerfaren ungdomsförbundare utan en snart fyrtioårig man och ordförande för Moderaterna i Ljusdal.

Röjd har till sitt försvar sagt att det är ”ett uppenbart satirkonto” och att den politiker vars utseende kommenterades också kunde vara elak. Men även om det sistnämnda skulle stämma hör det inte hit. Som vuxen och förtroendevald förväntas du ha en högre standard än andra och inte sjunka till motståndarnas nivå. Det engelska uttrycket ”higher ground” syftar på att man ska bete sig bättre än sina motståndare och det borde Röjd ha lärt sig.

Som vuxen och förtroendevald förväntas du ha en högre standard än andra och inte sjunka till motståndarnas nivå.

Tyvärr är inte Röjd ensam om att göra övertramp inom Moderaterna. En annan är riksdagsledamoten Hanif Bali som visserligen har försvarats på denna ledarsida, men som med jämna mellanrum också kan gå över gränsen. Som när han svarade på ett förvisso osakligt påhopp av Miljöpartiets tidigare språkrör Per Garthon genom att kalla honom för ett ”rondellfyllo”. Detär inte polemik utan enbart en hänvisning till Garthons alkoholproblem som han själv har varit öppen med.

En annan är riksdagsledamoten Hanif Bali som visserligen har försvarats på denna ledarsida, men som med jämna mellanrum också kan gå över gränsen.

Politiken ska ibland vara hård och elak debatt kan pigga upp demokratin. Men att gömma sig bakom synonymer och håna människor föralkoholproblem är inte elakt utan enbart plumpt. Så rimmar det illa med Ulf Kristerssons ord om att det behövs ”fler vuxna i rummet” och att alltid bemöta motståndarnas bästa argument och inte deras sämsta. I sig en bra vision men detär hög tid att Kristersson städar upp också i sitt eget parti.

Mer läsning

Annons