Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har vi lärt oss av Utøya?

I dag för två år sedan inträffade det som ingen trodde kunde hända. En bilbomb exploderar utanför regeringsbyggnaden i Oslo och dödar åtta människor. Två timmar senare börjar massakern på Utøya.

Annons

Den pågår i drygt en timme. 69 personer dör. De flesta kallblodigt mördade av Anders Behring Breivik.

Årsdagen av detta terrordåd kommer att högtidlighållas på olika sätt. Offren kommer att hedras i minnesceremonier bland annat på Utøya, där statsminister Jens Stoltenberg, anhöriga till offren och personer inom Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF, kommer att delta.

Bombdådet i Oslo och massakern på Utøya kommer naturligtvis alltid att finnas i norrmännens minne. Ingen vill tro att något sådant kommer att hända igen. Men dessvärre kan inget samhälle för evigt värna sig mot ensamma galningar. Tiden efter Breiviks terrordåd har ägnats åt rannsakningar, utredningar och åtgärder. Bristerna inom polisens organisation har nagelfarits. Nyligen konstaterade chefen för polisens beredskapsstyrka emellertid att ingenting hänt som förbättrat beredskapen. Det låter märkligt, men är kanske inte så konstigt.

På samma sätt som fysiska och psykiska sår tenderar att läka med tiden, inträder sakta men säkert vardagen igen. Det som hände var exceptionellt och kan sannolikt inte upprepas. Eller..? Känslan av återvunnen trygghet smyger sig på både individer och organisationer. Vad som dock uppenbarats efter Utøya är att extremismen och ultranationalismen blivit tydligare och på olika sätt gör sig påminda i Norge och i de flesta andra länder. Det är illavarslande.

Arbetet med att värna demokratin, människovärdet och det mångkulturella samhällets fördelar får aldrig mattas – inte i Norge, inte i Sverige, inte någonstans. Värderingarna som Anders Behring Breivik försökta döda i massakern för två år sedan, måste alltid hållas levande när vardagen vill invagga oss i trygghet. Låt det bli Utøyas arv till eftervärlden.

Mer läsning

Annons