Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska S i Sverige säga?

Socialdemokraten Martin Schulz blir näste ordförande för EU-kommissionen, enligt organisationen Votewatch.

Annons
Favorit i valet. Enligt en sammanställning av opinionsmätningar i EU skulle den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet bli den största. Och då pekar det mesta mot att den tyske socialdemokraten Martin Schulz blir EU-kommissionens ordförande. Arkivfoto: Yves Logghe/TT-AP

Votewatch har gjort en sammanställning av opinionsmätningar i EU:s medlemsländer inför valet till EU-parlamentet i maj. Och valet blir sannolikt avgörande för vem som blir ordförande i EU-kommissionen.

Nu är mätningar inför valet till EU-parlamentet inte helt lätta att göra. Valdeltagandet i de flesta medlemsländer är lågt. Och väljarna tenderar att spela de etablerade partierna ett spratt inför just EU-valet. Men vid EU-valet 2009 lyckades Votewatch att pricka nästan rätt. Så mätningen kan inte bara avfärdas.

Enligt sammanställningen kommer den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet att återta sin ställning som största parti. Den konservativa gruppen (som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör) blir näst störst. De nationalistiska partierna stärker sin ställning, men de kommer knappast att kunna påverka EU:s utveckling, mer än att de blir mer högljudda. Den liberala gruppen backar.

Då hamnar vi alltså i ett läge där socialdemokratiska partier runt om Europa kommer att verka för att Martin Schulz från Tyskland leder EU-kommissionen. Men vad ska Socialdemokraterna i Sverige säga? Hittills har Marita Ulvskog sagt att det känns fel att agera för Martin Schulz eftersom han inte är svensk. Ska Socialdemokraterna då rösta mot Martin Schulz? Nej, det gör de naturligtvis inte. De kommer att rösta för en kommissionsordförande efter valet. De röstar hellre för en socialdemokrat än för en liberal eller en konservativ.

Före valet säger alltså Socialdemokraterna (och för övrigt även Moderaterna) att de inte vill diskutera valet av kommissionsordförande. Men efter valet kommer de sannolikt lojalt att sluta upp bakom den person som nominerats av sin partigrupp. Knappast rent spel gentemot väljarna!

EU-kommissionen är motorn i EU:s arbete. Kommissionen har ensamrätt på att lägga fram lagförslag i EU. Och kommissionen ska hålla koll på att medlemsländerna följer de lagar som gäller inom EU.

Formellt är det medlemsländerna som föreslår ledamöter i kommissionen. Sedan ska EU-parlamentet – efter förhör med kandidaterna – godkänna hela EU-kommissionen.

Det är mindre troligt att medlemsländerna skulle försöka nominera en kandidat som inte har lanserats i valrörelsen. Det skulle leda till ett ramaskri bland parlamentets ledamöter. Det skulle skada samarbetet mellan rådet (medlemsländernas organ) och parlamentet för lång tid framåt.

För första gången någonsin har medborgarna en möjlighet att direkt påverka vem som leder EU-kommissionen. Det är en chans som inte bör förspillas.

Mer läsning

Annons