Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vet talibanerna om islam?

Annons
Egen tolkning. Talibankrigare i Afghanistan. Deras ideologi har väldigt lite med Koranen att göra. Deras tolkning av islam har formats av ett krigarliv, snarare än av muslimska traditioner. Arkivbild: Allauddin Khan/Scanpix-AP

Självmordsbombaren i Stockholm. Mannen som mördade filmaren Theo van Gogh i Nederländerna. Ja, vi kanske också skulle kunna ha med ”barnflickan” i Knutby i samma klubb.

En inbillad idealbild av den egna religionen, leder dem till att begå våldsdåd. Självmordsbombaren i Stockholm blev mer eller mindre utslängd ur en muslimsk församling. Mannen som mördade filmaren Theo van Gogh hade slösurfat på extremistiska webbsidor, men hans kunskaper om Koranen var noll. ”Barnflickan” i Knutby trodde att hon hade ett uppdrag från Gud att döda.

Och så har vi naturligtvis talibanerna i Afghanistan. Svenska Afghanistan-kommittén har kommit ut med en nyutgåva av den pakistanska journalisten Ahmed Rashids bok Talibanerna. Den ger djupare kännedom om en av världens mest vidriga politiska rörelser. Den kan också ge perspektiv på självmordsbombaren i Stockholm – och andra extrema religiösa rörelser.

”Talibanerna företräder en djupt konservativ tolkning av islam”, står det i Natonalencyklopedin.

Ordet ”konservativ” antyder att det skulle vara en tolkning av islam som går tillbaka till en bokstavstroende tolkning av Koranen eller en teori om hur islam tillämpades under profeten Muhammeds livstid. Men det är snarare så att talibanerna står för en helt ny tolkning av islam, som aldrig tidigare tillämpats i ett muslimskt land.

Förklaringarna till talibanernas ideologi står snarare att finna i Afghanistans moderna historia än i gamla traditioner.

1978 genomfördes en Sovjetinspirerad militärkupp i Afghanistan. En fraktion inom det afghanska kommunistpartiet, under ledning av Nur Mohammed Taraki tog makten. Det blev interna stridigheter inom kommunistpartiet. I december 1979 gick sovjetiska trupper in i landet, för att säkra att ”rätt” fraktion inom kommunistpartiet fick makten – och för att slå ner de muslimska rebellgrupper som börjat göra livet surt för den kommunistiska regimen.

USA började pumpa in pengar och vapen till motståndsgrupperna, för att ställa till med trassel för den sovjetiska ockupationsmakten. Och det lyckades över förväntan. Problemet var att USA därmed också sådde fröet till både talibanerna och al-Qaida.

När de sovjetiska trupperna drog sig tillbaka 1989, lämnade de efter sig ett sönderslaget land. Miljontals afghaner hade flytt till grannlandet Pakistan. Nu fanns det också en rad välbeväpnade och hyggligt tränade rebeller, beredda att slåss om makten i landet.

Grunden för talibanerna fanns i den unga generation av pojkar som inte hade upplevt något annat än krig. De kunde sällan läsa eller skriva. Som krigare hade de i stort sett aldrig umgåtts med kvinnor. Och de fick undervisning om islam av personer som i bästa fall hade grunda kunskaper om islam och Koranen. Det var inte ovanligt att ”lärarna” var analfabeter – som därmed inte kunde läsa ett ord av vad som faktiskt står i Koranen.

Talibanernas rekryter har inte kunnat läsa de avsnitt av Koranen som säger att en muslim ska visa respekt för kristna och judar. De har inte kunnat läsa de avsnitt som säger att det inte ska förekomma något tvång i religionen. Och de har inte kunnat läsa de avsnitt som uttryckligen ger kvinnan rätt till skilsmässa i vissa situationer.

Därmed utformades en hemmasnickrad tolkning av islam, som har väldigt lite med Koranen eller Muhammeds liv att göra.

En av talibanernas befälhavare säger rakt på sak till Ahmed Rashid att stridsmoralen skulle försämras om talibanerna tillät att kvinnorna utbildas. Likaså är underhållning och musik bannlyst av talibanerna.

Detta knyter inte an till någon afghansk tradition. I Kabul kunde man en gång i tiden gå på jazzklubb.

Så talibanernas tolkning av islam är allt annat än konservativ. Det är snarare en bisarr nytolkning, som är utformad efter lokala krigsherrars behov.

Mer läsning

Annons