Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill du Reinfeldt?

Annons

Det var ett föredrag om framtidsvisioner, snarare än ett politiskt tal, som statsminister Fredrik Reinfeldt höll i Almedalen på måndagen. Han nämnde inte sina politiska motståndare vid namn en enda gång.

Det kan tolkas på två sätt.

Den välvilliga versionen är att Fredrik Reinfeldt den här gången ville framstå mer som statsman än som en partibunden politiker. Ham sade saker som socialdemokratiska väljare är vana vid att höra: Rättvisa, en tillväxt som alla ska få ta del av, en hållbar utveckling och så vidare. Och han sade saker som moderata väljare gärna vill höra: det är handel och marknadsekonomi som skapar tillväxt.

Den mindre smickrande versionen är att Moderaterna inte har ett lika genomarbetat program som inför den förra mandatperioden. Jobbskatteavdrag i all ära. Men det krävs något mer för att de nya Moderaterna ska framstå som nya ännu en gång.

Fredrik Reinfeldt tog sin utgångspunkt i den fantastiska utveckling vi sett i världen under några årtionden. En rad länder har omvandlats från diktaturer till demokratier. Miljoner och åter miljoner människor har lyfts ur en hopplös fattigdom.

Han beskrev den åldrande befolkningen som den stora utmaningen. En person som fyller hundra år i år, gick i pension i slutet av 70-talet. En sådan utveckling är i grunden glädjande. Men pensionsutbetalningarna ska göras. Sjukvården måste ta emot fler personer med ålderskrämpor. Det måste finnas plats på äldreboenden för dem som inte klarar att ta hand om sig själva.

Reinfeldt slog fast att det inte finns någon återvändo. Det finns ingen anledning att drömma sig tillbaka till filmcensur eller en svartvit tv.

Men han hade svårt att peka ut någon riktning.

Det kan nog vara bra med ytterligare en eller rent av två skattesänkningar – i form av jobbskatteavdrag. Men jobbskatteavdrag är inte svaret på alla livets frågor.

Folkpartiet driver skolfrågan. Kristdemokraterna har varit ”vårdpartiet”. Centerpartiet talar om småföretagarna och miljön.

Moderaterna lever på sin regeringsduglighet, ungefär som Socialdemokraterna en gång gjorde. Men Fredrik Reinfeldts framtidsvisioner måste så småningom omvandlas till praktisk politik. Och vi vill gärna höra något mer än ”jobbskatteavdrag”.

Mer läsning

Annons