Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga prata om ränteavdrag

Har du lån på din villa bör du inte få göra ränteavdrag i framtiden. Partier som gör anspråk på regeringsmakten borde tala om detta – före valet.

Annons

På onsdagen offentliggjordes protokollet från det senaste mötet med Riksbankens direktion, det vill säga det möte som beslöt att sänka styrräntan med 0,5 procentenheter. Ledamöterna i direktionen var eniga om att något måste göras åt hushållens skuldsättning. Då hamnar bollen hos regering och riksdag.

En regering som vill ta ansvar för landets ekonomi måste börja trappa ner ränteavdragen. Det blir alltmer sannolikt att det kommer att fattas beslut i den riktningen.

Och samtidigt: Få politiker vill säga något före valet. För så fort ett konkret förslag läggs fram, kommer snart berättelserna om människor som ”drabbas”, nästan oavsett hur förslaget ser ut.

En alltför hög skuldsättning innebär också en risk. Skillnaden är att det är svårare att hitta en viss beslutsfattare som är ansvarig om ”marknaden” skulle reagera på en ohållbar skuldsättning.

Det är rimligt att väljarna får höra detta något kärva besked om ränteavdragen före valet. Men det är få röster som vågar säga något om detta. Folkpartiets Carl B Hamilton har försökt väcka frågan. Även Moderaten Fredrik Schulte har tagit upp den. Miljöpartiet vill uttryckligen förändra ränteavdragen.

Det finns möjligheter att mildra effekterna av en sänkning av ränteavdragen, exempelvis genom skattesänkningar eller höjda barnbidrag. Men vilka åtgärder som än vidtas, är det ändå sannolikt att någon kommer att ”drabbas” på ett sätt som upplevs som orättvist. Att alternativet sannolikt är ännu sämre kommer inte att synas i rubrikerna.

Vitsen med en valkampanj är inte bara att partierna ska utfärda löften till väljarna. Valkampanjen borde också handla om svåra beslut som kan väcka motstånd, typ att förändra ränteavdragen.

Mer läsning

Annons