Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar M bli folkrörelse?

Annons

Moderaterna ska bli en folkrörelse, enligt partisekreteraren Sofia Arkelsten. Det är en vacker tanke. Men är partiledningen beredd att ta konsekvenserna av att samla uppkäftiga och bångstyriga medlemmar som kullkastar partiledningens planer? För så fungerar en riktig folkrörelse.

Moderaterna har visserligen partistämmor som kan säga ja eller nej till partiledningens förslag. Men kulturen i Moderaterna är ändå en annan än i till exempel Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De nya Moderaterna blev en väljarsuccé. Då tyckte medlemmarna att det var okej.

Mona Sahlin fick aldrig chansen att ens testa möjligheten att ingå i en allians med enbart Miljöpartiet. Det blev för mycket bråk ute i organisationen. För ett ögonblick kanske Mona Sahlin önskade att det egna partiet var mer likt Moderaterna.

Enligt Sofia Arkelsten har inspirationen till en andra omvandling av Moderaterna kommit från Socialdemokraterna. ”De har genom historien på ett unikt sätt varit experter på att adressera orättvisor och därigenom vara i opposition mot sig själva”, skriver hon.

Moderaterna har aldrig varit starkare än i dag. Underlaget för att rekrytera nya medlemmar borde vara utmärkt. Och en aktiv folkrörelse ger stabilitet åt ett politiskt parti. Vi har sett hur partier som Ny demokrati och Junilistan utraderats på grund av sin egen toppstyrning. När uppmärksamheten i medierna minskade eller blev ofördelaktig, försvann väljarstödet.

Men att omvandla Moderaterna till ett verkligt folkrörelseparti är sannolikt en svårare utmaning än att skapa de nya Moderaterna. De nya Moderaterna var en politisk omläggning. Nu handlar det om att partiets själ måste förändras. Det kommer att komma många reaktioner i stil med ”så här har vi aldrig gjort förut”.

Av tradition har Sverige haft starka partiorganisationer. I många europeiska länder är partierna mer att betrakta som valorganisationer. Då blir demokratin fattigare. Demokrati är inte bara att gå till vallokalen. Det är också att att gå till ett möte och diskutera vilka skolor som ska läggas ner eller hur kommunalskatten ska förändras.

Om Moderaterna vill bidra till att upprätthålla den svenska folkrörelsetraditionen är det välkommet. Men det blir en svår uppgift.

Mer läsning

Annons