Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt debatt i Örebro

Valet till EU-parlamentet är glödhett. Åtminstone om vi ska döma av den EU-debatt som arrangerades i Betelkyrkan i Örebro i går kväll.

Annons

Det var nästan fullt i bänkraderna. Och en del stod bakom bänkraderna för att följa debatten mellan åtta av partierna. Antingen är det något väldigt speciellt med att arrangera en EU-debatt i en kyrka. Eller också är det så att intresset för EU-valet 2014 större än det var 2009.

Partierna driver också ett mer medvetet kampanjarbete inför årets EU-val, jämfört med 2009. Så ja, det finns nog goda chanser till ett ökat valdeltagande.

En stor del av debatten handlade om EU:s grundläggande värden – om fred, demokrati och mänskliga rättigheter, om hur EU kan agera i Ukraina, vad vi kan göra för romerna i Rumänien och hur EU ska kunna verka för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Och dessutom dök en rad sakfrågor, som EU-parlamentet faktiskt har makt över, upp i debatten. Allt från jordbrukspolitik till frihandelsförhandlingarna med USA. Tidigare EU-valrörelser har i hög utsträckning handlat om sådant som EU-parlamentet inte har någon makt över, till exempel vilka frågor EU får besluta över.

När en EU-debatt förs i ett sammanhang som handlar om fred och mänskliga rättigheter blir det jobbigt för Sverigedemokraterna. Julia Kronlid (SD) pressades på sitt partis samarbete med Nationella fronten i Frankrike. ett parti med rötter i den pronazistiska Vichy-regimen i Frankrike.

Hon nekade helt enkelt till att det finns något samarbete, trots att Sverigedemokraten Kent Ekeroth sitter i styrelsen för Europeiska alliansen för frihet tillsammans med Nationella frontens Marine Le Pen.

Det verkar vara en gemensam SD-taktik. Partiledaren Jimmie Åkesson förnekade att han visste vad Europeiska alliansen för frihet var för något när han var i Örebro i februari. Men att blåneka är knappast en taktik som håller i längden. Det blir bara pinsamt.

Mer läsning

Annons